От Върховния съд се иска да отхвърли ограниченията върху лекарство, използвано при най-разпространения метод за аборт

...
ВАШИНГТОН (АП) — От Върховния съд се иска да отмени
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (АП) — От Върховния съд се иска да отмени апелативно решение, което би прекъснало достъпа по пощата до лекарство, използвано при най-разпространения метод за аборт в Съединените щати.

Случаят ще бъде първият голям спор за аборт, решен от Върховния съд, откакто отмени Роу срещу Уейд миналата година. Това решение доведе до забрана на абортите на всички етапи от бременността в 15 щата, с някои изключения, и след като сърдечната дейност може да бъде открита, което е около шест седмици, в други две.

В подадена жалба Петък, базираната в Ню Йорк Danco Laboratories, производителят на мифепристон, твърди, че федералните съдии не трябва да се съмняват в одобрението на Администрацията по храните и лекарствата за лекарството или условията, при които се отпуска. Очаква се администрацията на Байдън също да подаде жалба.

Решение на федералния апелативен съд през август ще отмени одобрението за изпращане на лекарството по пощата и ще съкрати времето от сегашните 10 седмици на седем седмици по време на които мифепристон може да се използва по време на бременност.

Съдиите преди това се намесиха в случая през април, за да осигурят наличността на мифепристон, докато тече оспорване във федералните съдилища. Очаква се Върховният съд да се съгласи да разгледа делото и да има последната дума, вероятно до началото на лятото на 2024 г. и по средата на президентските и конгресните кампании.

Като призовава съдиите да отменят 5-ти американски окръг Апелативният съд, адвокатите на Danco написаха: „За жените и тийнейджърките, доставчиците на здравни услуги и държавите, които зависят от действията на FDA за осигуряване на безопасни и ефективни грижи за репродуктивното здраве, този случай е от огромно значение.“

< p>Апелативното решение остави непокътнато 23-годишното одобрение на мифепристон от FDA. Но това ще отмени промените, направени от регулаторите през 2016 г. и 2021 г., които облекчиха някои условия за прилагане на лекарството.

Когато Върховният съд гласува през април да блокира всякакви промени до окончателно решение, съдиите Самуел Алито, авторът на миналогодишното решение, отменящо Роу, и Кларънс Томас казаха, че биха позволили някои ограничения да влязат в сила, докато обжалванията се разиграват.

Жените, които искат да прекратят бременността си през първите 10 седмици без по-инвазивен хирургичен аборт, могат да приемат мифепристон , заедно с второ лекарство, мизопростол. Сега хапчетата се използват при повече от половината от всички аборти в САЩ.

Мизопростол се използва и за лечение на други медицински състояния. Доставчиците на здравни услуги казаха, че могат да преминат към мизопростол, ако мифепристон вече не е наличен или е твърде труден за получаване. Мизопростолът е малко по-малко ефективен при прекъсване на бременността.

FDA облекчи условията за употреба на мифепристон през годините, включително позволява изпращането му по пощата в щати, които позволяват достъп и намаляване на необходимата доза за прекратяване на бременност.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР