ВАШИНГТОН (АП) — Държавният секретар Антъни Блинкен се срещна с

...
ВАШИНГТОН (АП) — Държавният секретар Антъни Блинкен се срещна с
Коментари Харесай

Блинкен се среща с китайски и японски дипломати, търси стабилност, докато гласоподавателите на Тайван се отправят към урните

ВАШИНГТОН (АП) — Държавният секретар Антъни Блинкен се срещна с почитан китайски посланик в петък, до момента в който администрацията на Байдън се стреми да смекчи напрежението към Тайван до момента в който на острова се организират президентски избори.

Блинкен седна с Лю Джиенчао, интернационалния министър на Китайската комунистическа партия. Часове по-късно той се срещна с Йоко Камикава, външният министър на Япония, един от най-силните съдружници на Съединените щати в Азия.

Администрацията на Байдън се стреми да понижи напрежението в Тайванския проток, в случай че ръководещите Демократическа партия Прогресивната партия, за която е известно, че клони към самостоятелност, би трябвало да надделее на изборите в събота. Пекин, който счита Тайван за част от китайска територия, загатна на гласоподавателите, че може да избират сред мир и война.

Съединени американски щати не поддържат нито един претендент на президентските избори в Тайван и възнамеряват да изпратят неофициална делегация на острова скоро след изборите.

В допълнение...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР