Олена Зеленска, първата дама на Украйна, подчертава ужасите на войната и тежката работа по изцелението

...
Вашингтон — Олена Зеленска, първата дама на Украйна, се присъедини
Коментари Харесай

Вашингтон — Олена Зеленска, първата дама на Украйна, се присъедини към съпруга си в САЩ миналата седмица, за да подчертае жертвите, които войната в нейната страна е завладяла децата и начина на живот на Украйна, като каза на "Face the Nation", че руските нашественици "искат да унищожат нашата култура."

Зеленска седна с модератора на "Face the Nation" Маргарет Бренан във Вашингтон, окръг Колумбия, в края на посещението си, за да говори за своята хуманитарна работа в разгара на опустошителната война с Русия.

„Уверен съм, че сме укрепили силната сила на приятелството, което съществува между САЩ и Украйна“, каза Зеленска. „И ние сме благодарни на Съединените щати, че ни помогнаха да поддържаме това военно усилие.“

се обърна внимание на предполагаеми военни престъпления, извършени от Русия, и опити за запазване на културното наследство на Украйна.

Тя обсъди тези теми с „Face the Nation“, както и работата си за предоставяне на грижи за психичното здраве на украинците.

На въпрос дали Украйна е получила достатъчно военна помощ, от която се нуждае от Вашингтон, Зеленска отвърна.

„Това е много политически въпрос“, каза тя. „Би било по-добре, ако го зададете директно на президента.

Въпреки това Зеленска беше ясна, че американската помощ е необходима, за да се противодейства на опитите на Русия да унищожи украинския начин на живот.

„Надяваме се, че всички американци разбират какво се случва и ние го разбираме Не вярвайте, че тази помощ, която сега получаваме от американците, ще спре“, каза Зеленска.

„Разбира се, има политически дебати“, продължи тя. „Това е демокрация. Но въпреки това истината трябва да победи, защото е ясно, че истината е на страната на Украйна.“

Връщане на украински деца и борба със сексуалното насилие

Един от аспектите от войната в Украйна, върху която се фокусира Зеленска, са усилията да се върнат украинските деца по домовете им. Доклад, публикуван от Conflict Observatory през февруари, установи, че най-малко 6000 украински деца са били отведени в лагери в Русия и окупираните от Русия територии с „очевидната цел децата от Украйна да бъдат интегрирани във визията на руското правителство за национална култура, история и общество."

Насилственото преместване на деца е част от дефиницията на ООН за геноцид, престъпление съгласно международното право.

„Ще почукаме на всяка врата и ще повдигнем този въпрос пред всяка политическа възможна платформа“, каза Зеленска. „Това е истински проблем, защото това са деца, понякога те не разбират напълно какво се случва.“

Украинското правителство изчислява, че броят на отведените деца е близо 19 500. Наскоро беларуски държавни медии съобщиха, че деца са пристигнали в Беларус от окупираните от Русия територии в Източна Украйна.

„Ето защо, когато говорихме в ООН, предложихме да разработим нова система за съвместни усилия това би накарало Русия да върне украинските деца в страната им“, продължи Зеленска. „Ние сме отговорни за тези деца, не можем да си играем със съдбите на тези деца. Не е човешко.“

Зеленска говори и за сексуалното насилие, извършвано от руски войници срещу жени и деца в окупирана територия.

„Много е трудно да се опише с думи“, каза Зеленска. "Това не е отделен случай. Това означава, че ръководството на руската армия позволява на руските войници да правят това. Това е нещо, което те извършват съзнателно. Те се опитват да заплашват населението в Украйна, за да демонстрират, че те управляват."

Главната прокуратура на Украйна е регистрирала 231 случая на сексуално насилие, извършено от руски военни. Сред жертвите има 13 деца. Зеленска отбеляза, че реалният брой на жертвите може да е много по-висок, поради стигмата на докладването на случаи на сексуално насилие.

„Трябва да сте наистина смели, за да уведомите другите, че вие ​​самите сте станали жертва “, каза Зеленска. „И хората ще започнат да говорят за това едва когато видят, че тези, които са извършили тези престъпления, са изправени пред правосъдието. И затова възстановяването на справедливостта ще бъде ключовият елемент, който позволява на хората да признаят тези престъпления и да започнат да говорят по-открито за тях тях."

Запазване на културното наследство на Украйна

Зеленска също говори за културното наследство на Украйна и колко жизненоважно е то да бъде опазено.

„Културата също е област на бойното поле. Виждаме, че окупаторите искат да унищожат нашата култура. Виждаме стотици библиотеки, които са били изгорени от окупаторите. Хиляди музеи и културни институции са унищожени", каза тя. „Това е една от фронтовите линии. Това е един от начините да демонстрираме кои сме всъщност.“

Пътуването на Зеленска до Вашингтон включваше посещение на Джорджтаунския университет, където тя дари набор от книги като част от нейната инициатива „Украинска книжна лавица“ за споделяне на украинска литература по света.

„Американските специалисти, които ни помогнаха да документираме тези престъпления, казват, че тези музеи са били насочени умишлено. Те не са съпътстващи щети,“ Зеленска продължи.

През юли руските ракети нанесоха сериозни щети на Преображенската катедрала, забележителност в историческия град Одеса.

"Нямаше военни обекти до тях. Така че виждаме, че руснаците специално искаха да унищожат нашите културни обекти, защото искат да унищожат нашата идентичност. Унищожавайки нашата идентичност, те просто искат да унищожат нашата нация , и затова трябва да информираме за нашата култура."

Психично здраве

Зеленска също така е защитник на грижите за психичното здраве на украинците, все по-належащ въпрос, докато войната продължава да повлияят на ежедневието.

„Когато хората поискат психологическа подкрепа, трябва да преодолеем проблема със стигматизацията“, каза Зеленска. „Хората се нуждаят от умения, за да разберат по-добре психичните си проблеми. За съжаление, украинците не винаги чувстват, че имат нужда от подкрепа в областта на психичното здраве.“

Стимулът за предоставяне на грижи за психичното здраве включва кампания, наречена „Как Вие ли сте?" Украинците могат да намерят ресурси за борба с психичното здраве на уебсайта на кампанията.

USAID подкрепи кампанията, както и други усилия за предоставяне на психиатрична помощ на украинци, включително деца.

„Разработихме специални програмни протоколи за това как ще се предоставя психологическа помощ на децата“, каза Зеленска.

„В началото нашите психиатри разчитаха много на опита на международните ни партньори. Но по-късно разбрахме, че не всички протоколи могат да се прилагат в Украйна, защото сега преминаваме през войната, която Европа и светът имат не се вижда от много години. Затова трябваше да коригираме протоколите, които бяха споделени с нас."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР