ИТ изпълнител на Държавния департамент, обвинен в шпионаж, се твърди, че е изпратил класифицирана информация до Етиопия

...
Вашингтон — ИТ изпълнител на Държавния департамент беше обвинен в
Коментари Харесай

Вашингтон — ИТ изпълнител на Държавния департамент беше обвинен в шпионаж, след като следователите твърдят, че е изпратил класифицирани документи от чувствителни федерални системи до контакти на чуждестранни правителства — и вероятно е дал тези контакти имат достъп до неговия акаунт в правителството на САЩ, съобщи Министерството на правосъдието в четвъртък.

Ейбрахам Теклу Лема — описан от официални лица като натурализиран гражданин на САЩ от етиопски произход със строго секретно разрешение за сигурност — се твърди, че е работил и е имал достъп до чувствителни документи на правителството на САЩ по нареждане на Етиопия поне от миналото лято , потвърдиха пред CBS News два източника, запознати с разследването.

Според съдебните документи Лема е обвинен в незаконен достъп до многобройни разузнавателни доклади, които са били свързани предимно с една държава, и използване на неговите идентификационни данни за отпечатване или изтегляне на секретни и строго секретни записи от тези доклади на дискове.

Ню Йорк Таймс.

Твърди се, че Lemma е използвала криптирано приложение за съобщения миналата година, за да изпрати на чужд контакт класифицирана информация за националната отбрана, включително карти, снимки, дейност на бунтовническа група и сателитни изображения, пишат прокурорите в съдебни документи.

„[В]ашият екип анализира това и установява някакъв смисъл в това“, твърди се, че Лема е написал на своя контакт, според документите за таксуване, и е включил изображение, свързано със страната.

„Време е да продължим подкрепата си“, написа служителят на Lemma през септември 2022 г., се казва в съдебните досиета. "Разбрано!" той уж отговори.

А между 12 април и 21 юни съдебните документи казват, че електронните акаунти на Lemma са били достъпвани от Етиопия 31 пъти, включително през периоди от време, когато Lemma не е бил в страната, което показва, че той е предоставил на друго лице в чужда държава достъп до сметките му, се казва в документите.

Lemma е изпълнител на правителството на САЩ с минали длъжности в множество федерални агенции, датиращи поне от 2019 г., според документите за таксуване. Започва работа по информационни технологии в Бюрото за разузнаване и изследвания на Държавния департамент през 2021 г., където поддържа разрешение за сигурност. Освен това в момента той работи като „аналитик по управление на договори“ в Министерството на правосъдието, се казва в съдебните документи, и е имал достъп до класифицирана информация.

Според говорител на Държавния департамент тайната дейност на Lemma е била разкрита по време на самоиницииран 60-дневен преглед на класифицирани мрежи и системи след разкритията, че Националната гвардия на Масачузетс Джак Тейшейра е имал достъп до класифицирани записи, отчасти свързани с за войната на Русия в Украйна и ги публикува в онлайн чат форум. Teixeria беше обвинен в шпионаж по-рано тази година и се призна за невинен. В момента той остава задържан.

След като Лема привлече вниманието на федералните следователи, съдебните регистри казват, че той е бил наблюдаван няколко пъти миналия месец, използвайки своя класифициран акаунт в Държавния департамент за достъп до строго секретни доклади на разузнаването без разрешение. Той също така е бил забелязан да си води бележки или да копира класифицираната информация в документи на Word. И няколко пъти миналия месец, според прокурорите, Лема е съхранявал чувствителната информация на диск и нелегално я е транспортирал до резиденцията си в Мериленд.

В изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър похвали ФБР и Министерството на правосъдието „за усърдната работа, която доведе до арест и обвинения по този въпрос“. Той добави, че Държавният департамент ще „преразгледа последиците за националната сигурност и външната политика“ и ще „продължи да изпълнява препоръките от прегледа на вътрешната сигурност, за да подобри начина, по който предоставяме достъп до [строго секретна/чувствителна] информация, да подобри непрекъснатия мониторинг на сигурността, и защита на чувствителната информация, за да сведе до минимум риска от подобни инциденти в бъдеще."

Той е изправен пред три федерални обвинения, включително събиране или доставяне на информация за отбраната в помощ на чуждо правителство и неоторизирано притежание на информация за националната отбрана и умишлено задържане то.

Ако Lemma бъде осъден, максималното наказание по двете обвинения в шпионаж може да бъде смърт или доживотен затвор, а обвинението за задържане може да доведе до максимално наказание от 10 години затвор.

Миналата година бившият военноморски инженер Джонатан Тьобе и съпругата му Даяна бяха осъдени на около две десетилетия затвор, след като признаха, че са участвали в заговор за продажба на информация за ядрени подводници на чужда държава. Разследващите твърдят, че Джонатан Тоеб е стигнал дотам, че е скрил карта с памет в сандвич с фъстъчено масло в опит да предаде тайната информация на нацията.

CBS News не можа веднага да идентифицира адвокат на Lemma.

Оливия Газис допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР