Вашата хавлия е мръсна – ама наистина мръсна. В момента,

...
Вашата хавлия е мръсна – ама наистина мръсна. В момента,
Коментари Харесай

Ето колко често трябва да перете хавлията си за баня

Вашата хавлия е мръсна – но в действителност мръсна. В момента, в който я употребявате даже и веднъж след пране, тя стартира да се трансформира в плодородна почва за развиването на бактерии и гъбички.

Въпреки че множеството от микробите и бактериите евентуално няма да ви навредят съществено, те идват от вашето лично тяло, не са потребни и се развъждат много бързо.

И по този начин, огромният въпрос е: ”Колко пъти може да употребявате хавлията си, преди колониите от бактерии и микроби да са излезли отвън надзор? ”

“Ако може да я изсушите изцяло – не повече от три пъти!, ” изяснява Филип Тиерно, микробиолог и патолог от Ню Йоркския медицински университет. 

И това е при изискване, че стои закачена на някое изсъхнало място, където може да се проветри хубаво. Защото последното нещо, което желаете, е влажна забрадка. „ Ако усещате някаква миризма от нея – каквато и да е – значи, че микробите в нея се развиват и би трябвало да се изпере неотложно. “

Хавлиите са идеално място за размножаване на бактерии, защото съдържат доста от главните условия за образуването им: вода, топли температури, О2, храна и неутрално pH. Човешкото тяло дава тези идеални условия – ето за какво то е съвсем напълно покрито с тях (и извън, и отвътре).

Когато се подсушавате с хавлията, тези микроби се придвижват непосредствено на нея.

Трудно е да кажем дали микробите по хавлията са нездравословни или не. Тиерно твърди, че множеството сходни организми в дома ни няма да ни навредят.

Ако обаче споделяте хавлията си с други хора, можете да влезете в контакт с организми, с които тялото ви не е привикнало да се оправя. Например Staphylococcus aureus. Това може да ви докара появяването на абсцес, пъпка или зараза.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР