ВАС реши съдбата на малката СараБългарският Върховен административен съд (ВАС)

...
ВАС реши съдбата на малката СараБългарският Върховен административен съд (ВАС)
Коментари Харесай

Детето с две майки остана без български акт за раждане

ВАС реши ориста на дребната Сара

Българският Върховен административен съд (ВАС) дефинитивно реши, че дребната Сара, която е отглеждана от две майки, би трябвало да остане без български акт за раждане, заяви.

Детето е родено през 2019 година в Испания в семейство на две майки – Калина и Джейн. Испанският закон разрешава на двете дами да сключат брак, само че българското право не позволява сходно нещо и бракът не се признава.

Сара има документ за раждането си в Барселона, в който е написано, че детето има две майки. Двете дами настояват пред българските управляващи, че Испания не може да издаде поданството на детето, тъй като дамите не са испанки.

Джейн е британка, само че паспортната работа в Белфаст към този момент е отказала да издаде документи на Сара. Причината е, че детето е родено отвън Англия. Българският съд също отхвърля издаването на документи за българско поданство, тъй като биологичната майка не е българка, а британка. България не признава брак сред две дами и не може да одобри българската за „ майка “.

Вече три години детето няма поданство, което значи, че няма и цивилен права.

Първият отвод за издаване на български акт за раждане е от 5 март 2020 година. Той е публикуван от кмета на столичния регион „ Панчарево “ Николай Гюров с аргумента, че в испанските документи са вписани две майки, само че не е ясно коя е биологичната майка.

Според българското законодателство произходът на детето от майката се дефинира единствено от раждането. Българката отхвърля да даде информация на кмета коя майка е родила детето. По-късно съдът получава тази информация по длъжностен път и научава, че биологичната майка е британката.

Съгласно българското законодателство е неприемливо вписването на двама родители от женски пол, защото еднополовите бракове не се признават.

Въпреки това първоинстанционният съд анулира решението на кмета. Аргументът е, че България не може да откаже да признае произхода на детето, базирайки се на Конвенцията за правата на детето. Тя постановява, че детето има право да придобие поданство.

Хартата на главните права на Европейски Съюз регламентира, че при всички дейности, които се подхващат от обществените управляващи или частни институции във връзка с децата висшият интерес на детето би трябвало да бъде от първостепенно значение.

Столичният административен съд стига до извода, че детето има право на български документи, в който като родители да попадат двете дами.

Върховният административен съд обръща това решение с мотив, че българката не е майка на детето и то не може да бъде прието за български жител. Върховните съдии споделят, че неиздаването на български акт за раждане не води до отнемане от поданство.

Съдиите оспорват изказванията на двете майки на Сара, че детето няма право на испанско поданство. Върховният съд споделя, че Испанският цивилен кодекс разрешава предоставяне на испанско поданство за деца, които са родени в Испания и не могат да получат поданството на някой от своите родители.

„ При откритите по делото обстоятелства, че националното законодателство на никой от родителите, посочени в акта за раждане на детето, формиран в Испания, където то е родено, не дава поданство, то същото по силата на Испанския цивилен кодекс би следвало да е жител на Испания, член на Европейски Съюз “, се споделя в решението на Върховен административен съд.

Българският висш съд твърди, че стига майките на Сара да изискат Испания няма право да откаже да даде поданство на Сара.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР