ВАС разгледа общо 12 жалби срещу (ЦИК), с което беше

...
ВАС разгледа общо 12 жалби срещу (ЦИК), с което беше
Коментари Харесай

ЦИК обяснява пред съда отказа си от машините и с доклада на ДАНС

Върховен административен съд прегледа общо 12 тъжби против (ЦИК), с което беше анулирано машинното гласоподаване на първия тур на локалните избори. Всички тъжби ще бъдат обединени в едно дело.

По време на съвещанието участваха жалбоподателите против решението на ЦИК някогашният правосъден министър и сегашен народен представител от ПП/ДБ Надежда Йорданова, депутатът Васил Пандов, юрист Петър Славов, юрист Емил Георгиев от " Правосъдие за всеки ", представители на партия " Единение ", както физически лица в качеството си на гласоподаватели.

Като ответник и представител на ЦИК се яви представителят й Росица Матева.

Всички да анулира машинното гласоподаване на локалните избори, извършени на 29 октомври, са с доводи за неточност, незаконност и незначителност и желаят Върховен административен съд да анулират решението на ЦИК.

Допълнително постъпили доказателства са писма от ЦИК, отчетът на ДАНС и заповед на Министерството на електронното ръководство. Припомняме, че в действителност решението си ЦИК взе с позоваване на това, че удостоверението от МЕУ за сходство не е постъпило, а до изборите остава малко време. Едва на идващия ден, в събота, представители на ЦИК започнаха да изясняват претекстовете си с въпросния отчет на ДАНС.
 В неделя на изборите – единствено с хартия
В неделя на изборите – единствено с хартия

Решението бе взето от ЦИК, комисията била осведомена с отчета на ДАНС

Жалбите са против решението на ЦИК преди всичко го оспорват като незначително и незаконосъобразно, както и настояват, че не е посочено на база на коя законова наредба е взето. Според жалбите изборната администрация си е разрешила да постановила решение преди да изтече периода от решение на Министерство на електронното ръководство (МЕУ) за сертификация за машинното гласоподаване.

Заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева изясни, че ограниченията са взети за сигурност. Действията, които е направил зам.-министърът на електронното ръководство на 25 октомври, не са част от процедурата по засвидетелствуване на сходствата. Вследствие на тези дейности е могло да бъде основан различен програмен продукт и е неприемливо по всички правила и процедури, взети от ЦИК и методиката, която е утвърдена за осъществяване на почтени и безпристрастни избори.

Росица Матева изясни и решението на ЦИК като произтекло от изключителното съвещание в Партийния дом дружно с ръководителя на 49-то Народно заседание и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. " С оглед на тези условия и съществуването на подозрения, че дейностите на Стойнов могат да послужат за инсталиране на машините, ЦИК решили всички обстоятелства и условия да спрат машинното гласоподаване. Това е единственото правово и законосъобразно решение, с цел да може българските жители да гласоподават почтено и да се съблюдава конституционната процедура ", акцентира Матева.
 Зам.-министърът с флашката: Кодгейт няма, а ДАНС популяризира неистини
Зам.-министърът с флашката: Кодгейт няма, а ДАНС популяризира неистини

Справката на ДАНС е цялостна с непроверени и погрешни изказвания, а и с на на практика невъзможни

Надежда Йорданова отговори на ЦИК. Трябва да бъде пояснено, че представителите на ЦИК направиха едно погрешно подстрекателство - че е допустимо един програмен продукт, да бъде конфигуриран на машините за гласоподаване. Това не може да се случи, тъй като в Изборния кодекс има задоволително гаранции да не се позволява програмен продукт, който е основан някъде другаде, аргументира се Йорданова. Васил Пандов пък разясни, че, в случай че е имало подозрения, е трябвало да бъде назначена и техническа експертиза за изясняване на абсурда с машините. Той изиска Върховен административен съд да реши може ли ЦИК да ограничи конституционно открити права.

Състав на Върховния административен съд (ВАС) ще се произнесе през днешния ден до 20 часа  дали решението на Централната изборна комисия (ЦИК) от петък вечерта - да анулира напълно машинното гласоподаване е било законосъобразно или незаконосъобразно.
 ПП-ДБ нападна решението на ЦИК пред Върховен административен съд
ПП-ДБ нападна решението на ЦИК пред Върховен административен съд

Решението на ЦИК, с което се анулира машинният избор на локалните избори, било похищението върху честните и честни избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР