ВАС потвърди отмяната на текстове от Методиката за определяне на

...
ВАС потвърди отмяната на текстове от Методиката за определяне на
Коментари Харесай

ВАС потвърди отмяната на методиката за определяне на процентите инвалидност

Върховен административен съд удостовери анулацията на текстове от Методиката за установяване на процентите за трайно понижена продуктивност , оповестиха от съда.
Решението е дефинитивно. Съдебният състав, разгледал делото, е бил с ръководител Георги Чолаков, който е и административен началник на Върховен административен съд.

Съдиите са приели претекстовете на тричленния състав, че при плана за изменение на подзаконовия нормативен акт са позволени основни нарушавания на административнопроизводствените правила.

От Върховен административен съд показват, че не е показана и надлежна финансова аргументация на плана за изменение. Както и че търсената цел за реализиране на обективност, точност и бистрота на здравната експертиза не дава своя отговор в предлагания от органа метод, който е едностранен и без причини във връзка с некоректността на употребяваната до момента математическа формула за пресмятане на степента на увреждането.

Отменената наредба гласи: " Когато са налице няколко увреждания, без значение дали са за болести от общ темперамент, или за болести с причинна връзка, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен обособен %, оценката на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане се дефинира, като се взема най-високият % по съответната насочна точка на най-тежкото увреждане. Останалите проценти за съпътстващите увреждания не се вземат поради при оценката, само че се изписват в мотивната част на експертното решение. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР