ВАС отхвърли жалбата срещу избора на Борислав Сарафов. Петчленен състав

...
ВАС отхвърли жалбата срещу избора на Борислав Сарафов. Петчленен състав
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата срещу избора на Борислав Сарафов

Върховен административен съд отхвърли жалбата против избора на Борислав Сарафов. Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) показва, че министърът на правораздаването, в лицето на Атанас Славов, няма юридически интерес и не може да апелира избора на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор.

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет е тази, която показва изпълняващ функционалностите основен прокурор, а не Пленумът, показва висшият съд.

Изборът

Прокурорската гилдия избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността на изключително съвещание на 16 юни. Часове след оповестяването на президентския декрет за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор.

Министърът на правораздаването оспори това решение и посочи, че то е отвън компетентността на прокурорската гилдия и следва да се направи от пленума на Висш съдебен съвет, който избира основния прокурор.

Сарафов беше определен да извършва длъжността, откакто Иван Гешев беше отхвърлен от прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет. Министърът на правораздаването още тогава съобщи, че колегията е надвишила функционалностите си. Според него изборът би трябвало да бъде изработен от Пленума на Висш съдебен съвет. За това се оповестиха и от Съюза на съдиите.

Борислав Сарафов получи поддръжката на осем от деветте членове на колегията, “против ” гласоподава единствено Пламен Найденов. Решението на колегията предстои на обжалване в 14-дневен период, твърди сътрудника му Огнян Дамянов

Така всред досегашните заместници на Гешев – Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра точно Сарафов. Петият заместител Пламена Цветанова тази заран изиска да бъде освободена от поста.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР