ВАС е отхвърлил жалбата на гръцката “АкторДо няколко дни се

...
ВАС е отхвърлил жалбата на гръцката “АкторДо няколко дни се
Коментари Харесай

Решават за строежа на тунел Железница до дни

ВАС е отхвърлил жалбата на гръцката “Актор ”

До няколко дни се чака да бъде подписан договорът за градежа на тунел “Железница ” на автомагистрала “Струма ”, научи “24 часа ” от няколко самостоятелни източника.

В началото на годината Върховен административен съд е отвхърлил дефинитивно жалбата на гръцката “Актор ” против определения реализатор и това отпушва парафирането на съглашението за построяването на съоражението.

През август 2018 година поръчката за “Железница ” бе извоювана от обединяването “АМ Струма тунел 2018 ”, в което влизат “Джи Пи груп ”, “Глобал кънстръкшън ” и “Виа проект ” с цена от 185 млн. лева без Данък добавена стойност. Процедурата бе замразена поради жалбата на “Актор ”. След това - през октомври предходната година, “Джи Пи груп ” разгласи желание да се отдръпна от плана поради манипулативната среда, която връхлетя строителната компания.

Вторият в класирането - “ГБС Инфраструктурно строителство ”, обаче не е възобновил офертата си за градежа на тунела. Заради жалбата на гърците фирмите, взели участие в поръчкатае трябваше да удължат предложенията си.

“Главболгарстрой ”, която даде цена от 191 млн. лева без Данък добавена стойност, на 16 януари е уведомила АПИ, че няма да възобнови присъединяване си. Обединение от компании, водено от ГБС, беше определено за строител на трасето преди тунел “Железница ” с дължина 720 м с цена от 28,4 млн. лева без Данък добавена стойност.

Ако “Джи Пи груп ” откаже да подпише контракта, АПИ ще би трябвало да стартира процедурата за избор на реализатор още веднъж. Това обаче евентуално ще забави цялата автомагистрала и България може да изгуби европейското финансиране за нея, което е над 2 милиарда лева

Тунел “Железница ” би трябвало да бъде приключен най-късно до 2023 година дружно с цялата автомагистрала “Струма ”.

Сагата със оборудването продължава към този момент няколко години, а процедурите бяха пускани и спирани. По време на служебното държавно управление през 2017 година от АПИ изчезнаха документите на единия претендент за правата и търгът бе спрян.

Със забавянето на процедурите срокът за построяването на тунел “Железница ”, който ще се намира в региона на Симитли и ще бъде с дължина 2 км, от ден на ден се съкратява. Заради сложността на оборудването в началото се предвиждаше строителството да продължи 1400 дни. Досегашните забавяния на процедурите за избор на реализатор обаче понижиха този период с една година и в този момент той е 1060 дни.

Вече са подготвени 93 км от “Струма ”, остават още 57
93 км от автомагистрала “Струма ” са подготвени, остава да се изградят още 57 км. Строителството се финансира главно от Европейски Съюз посредством стратегия “Транспорт ”, като сумата за цялата автомагистрала е над 2 милиарда лева За да не се изгубят парите и да се постанова да се връщат от националния бюджет, цялото трасе би трябвало да е приключено до 2023 година

В края на предходната година бяха открити нови 24 км от автомагистралата от Кресна до Сандански. Те бяха издигнати от “Главболгарстрой ” с 5 месеца предварително. Бяха направени 3 пътни възела - при Кресна, Струмяни и Сандански, 25 огромни уреди - мостове, надлез над жп линията София - Кулата, селскостопански подлези и надлези, както и 4 площадки за отдих.

В момента се строи различен лот - от Благоевград до Крупник,

като са подготвени

40% от него

Отсечката се прави от обединяване с водещ сътрудник “Грома Холд ” с контракт от декември 2015 година Откритите археологически разкопки край Благоевград обаче блокираха работата за няколко месеца. Все отново от компанията настояват, че лотът ще е подготвен в края на лятото на тази година.

За създаване остава най-трудният сектор - този през Кресненското дефиле. За него вървят процедури по желание на реализатор. Има 6 месеца период за планиране и по-късно - да стартира строителството. Това би трябвало да стане следващата година, с цел да може да е подготвена цялата автомагистрала до 2023 година

За трасето през дефилето дълго време имаше разногласия сред страната и разнообразни екоорганизации. Първоначално се предвиждаше създаване на тунел, дълъг над 13 км. Държавата обаче се отхвърли от този план поради скъпото строителство и поддръжка по-късно.

Еколозите пък упорстваха трафикът да се изнесе изцяло от дефилето, само че бе определен друга вид. Според него се употребява съществуващото трасе в посока Гърция, а на връщане ще се построи напълно нов път източно от дефилето (виж графиката за трасето вдясно).

Участъкът е

разграничен на две

поръчки, с цел да

върви по-бързо

работата

Първоначално срокът за подаване на предложения бе през ноември предходната година, само че след това бе продължен с месец. Очаква се през март държавното управление да подаде апликационната форма за разпределяне на европейското финансиране за сектора.

Единият търг за Кресненското дефиле обаче е блокиран от тъжба в Комисията за защита на конкуренцията, което още веднъж основава риск да не бъде спазен крайният период за създаване.

Кресненското дефиле е със статут на резерват, което постанова много ограничавания при строителството, а самият план е комплициран за осъществяване - по новото трасе би трябвало да се изградят 7 тунела, 12 надлеза и 21 виадукта. Единият от тях да вземем за пример ще е най-дългият в България и подобен не е строен до момента у нас.

По цялото трасе на новия път плануваните виадукти са с обща дължина от 5087 метра, а тунелите са дълги общо 4200 метра,

Ще бъдат построени и връзки сред двете платна, като за задачата ще се употребяват съществуващите пътища, което също ще усложни работата. Предвидени са пет пътни възела, а общата дължина на двата сектора е 24 километра.

След излизане от Кресненското дефиле платното минава източно от Кресна и свършва при едноименния пътен възел. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР