Вървим към ескалация. Това е ясно очертана тенденция в конфликта.

...
Вървим към ескалация. Това е ясно очертана тенденция в конфликта.
Коментари Харесай

Любомир Кючуков за войната в Украйна: Вървим към ескалация

" Вървим към ескалация. Това е ясно обрисувана наклонност в спора. Би било изненада, в случай че има сюрпризирани от оповестеното решение за разполагане на съветски тактически оръжия в Беларус. Това е поредната алена линия, която се пресича. Червени линии, които към този момент прекосяваме по няколко едновременно. Малко преди този момент Обединеното кралство разгласи, че ще доставя снаряди с обеднен уран в Украйна. "

Това сподели в изявление за БНР дипломатът Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки, някогашен заместник-министър на външните работи.

Ескалацията не може да бъде път към договарянията. Ескалацията води по-скоро до нова ескалация, а намираме сме в самобитна серпантина на ескалацията, акцентира дипломатът.

13 месеца след началото на войната резултатът е повече война, а не доближаване към мир, счита Кючуков.

В момента методът е инструментален и се свежда до повече оръжие. Няма различен разновидности, който да преглеждаме като път към мира, с изключение на войната, посочи в разбора си дипломатът.

Към момента нито една от участващите в спора страни не се стреми към прехвърлянето му от военното към политическото поле, разяснява Любомир Кючуков в предаването " Събота 150 ".

Отправяните оферти от Русия и Украйна не са оферти за договаряния, а за капитулация на другата страна. Китайското предложение обаче е по-различно – то не слага предварителни условия, упорства за помирение и в тези условия - за договаряния, посочи Кючуков.

" На практика в нито едно от другите оферти не се приказва за договаряния. "

Признаването на териториалната целокупност на Украйна в китайското предложение оставя опция да се поддържа съветската позиция. Русия също приказва за " териториалната целокупност на Украйна ", единствено че разбирана в това, което е останало след съветската окупация. Във формулировката на Европейски Съюз и НАТО това са интернационално приетите ѝ граници, " а това са две радикално разнообразни неща ", уточни той.

Като позитивен вероятен вариант дипломатът очерта това първо да се реализира помирение, а по-късно да се водят договаряния, където обаче териториалният въпрос и гаранциите за сигурността на Украйна " най-вероятно ще останат за дълъг интервал нерешени ".

" Протестите в Европа са митинги против резултатите от войната, а не против войната като цяло. Все още в Европа липсват антивоенните настроения, които се помнят от 60-те и 70-те години в Западна Европа ", означи още Любомир Кючуков. 

Според него няма съображение да се мисли, че както Русия, по този начин и Украйна търсят мир сега.

" Те продължават да разчитат на военната победа. Рискът от прерастването на спора става все по-голям, в това число като резултат от инцидентен случай. Ние живеем по логиката на войната и всичко, което се прави, е обвързвано с тази война. "

Кючуков подчертава върху заплахата от разгръщане на спора и включването на НАТО като последваща стъпка, което съгласно него би било " качествено нова стъпка ".

По думите му има " наслагване, което ни води все по-близо до ръба ", само че не здравият разсъдък е водещ фактор за слагане на края на спора, а страхът от взаимно заличаване, само че " прагът на страха става все по-нисък ".

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР