Върви се към сливане на двете разузнавателни служби - Държавна

...
Върви се към сливане на двете разузнавателни служби - Държавна
Коментари Харесай

Върви се към сливане на разузнавателните служби и премахване на президентския указ

Върви се към обединение на двете разследващи служби - Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) и Служба " Военно разузнаване ", която е под шапката на Министерство на защитата, както и към унищожаване на ролята на президента при издаването на указите за назначение управленията на служби. Идеята е на " Демократична България " и среща поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Готов законопроект обаче към момента няма и поддръжката е единствено кардинална, разисквана на " лидерско равнище ".

Това се разбра през днешния ден от обособени изказвания на Атанас Атанасов, съпредседател на Демократична България и на самобитния представител на Движението през миналия месец - Делян Пеевски.

От дясното обединяване от дълго време анонсират потребността от законодателни промени за реформиране на службите, като желаят да изолират президента. Идеята във връзка с разузнаването пък е да се сътвори Единна разследваща работа, с цел да бъде консолидирана, защото в този момент нашите две служби се занимавали с това " да се разузнават една друга ".

Пред Нова телевизия Атанасов стимулира желанието да отпаднат указите с това, че по Конституция " Министерският съвет обезпечава публичния ред и националната сигурност и реализира общото управление на държавната администрация и на Въоръжените сили ".

" Тоест, изпълнителната власт е тази, която носи отговорността и тя би трябвало да има опцията да си обезпечи инструментариума за това ", уточни съпредседателят на Демократична България в отговор на рецензиите, че по този начин изпълнителната власт подчинява напълно службите.

По думите му би трябвало да има доверие сред министър председател, държавно управление и шефове на служби, а президентът не носи отговорност за националната сигурност. На въпрос дали би приветствал промените, в случай че на следващия ден парламентарното болшинство е на други партии, Атанасов отново уточни, че държавното управление би трябвало да е това, което взема решение. 

Факт е, че Румен Радев подмени началниците на служби със служебните си кабинети. Той дълго време отхвърляше и да издаде указ за промяната на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, макар че новата власт даде безапелационна поръчка, че няма да работи с него. Накрая склони. Но не и преди този момент неведнъж да нападна кабинета по тази линия, а неотдавна и някогашният му министър на защитата Димитър Стоянов дефинира желанията за промени като " опраскване ". Двамата са пламенни бранители на работата на службите с тези им управления.

" Не може да обвиняваш цялото болшинство от народни представители, че са пристрастни " - отвърна Атанасов, визирайки отхвърли на Народното събрание предходната седмица да одобри годишните отчети на ДАНС и ДАР.

Според него това е характерен избор на съмнение и е разумно ръководителите на двете служби сами да подадат оставка.
Пеевски е " за "
Принципно поддържаме сливане на службите, коментира Пеевски, представен от Българска телеграфна агенция, малко по-късно денем.

" Да, провели сме предварителни диалози. Принципно даваме поддръжка за обединяване на двете служби и като цяло на службите. Нека да забележим какво ще предложат сътрудниците и откакто се срещнем с детайлите ще си кажем мнението ", уточни.

Той удостовери, че в диалозите са били показани промени, които плануват президентът да не издава декрет за назначение на ръководителите на службите за сигурност, а концепцията е да се избират от Народното събрание.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР