Върви се към реализация на проекта АЕЦ Белене“, обяви енергийният

...
Върви се към реализация на проекта АЕЦ Белене“, обяви енергийният
Коментари Харесай

Готов е докладът на БАН за АЕЦ „Белене“, може да реализираме проекта

Върви се към реализация на плана АЕЦ „ Белене “, разгласи енергийният специалист проф. Атанас Тасев. Той заяви, че е подготвен финалният отчет на специалистите от Българска академия на науките за бъдещето на плана. Един от изводите, е че след 10-15 години в района ще има нужда от градежа на нови нуклеарни мощ поради недостиг на електрическа енергия.
Ние сме похарчили съвсем 3 милиарда лева за нещо, което е пасив. За а се трансформира в актив то би трябвало да бъде задействано. Има няколко сюжета. Един към този момент се провали, т.е. да продадем в придвижване оборудването, оказа се невероятно. Сега идващият сюжет е да се продаде предприятието „ Белене “ в случай че се откри вложител, в случай че не се отива на идващия сюжет – да се конфигурира като 7 и 8 блок на площадка Козлодуй. И финалният катастрофичен сюжет – да го назовем на скрап или да го оставим като монумент на неустойчивото държание на няколко държавни управления до момента. “, сподели още пред ТВ Европа той.

Към момента разновидността страната сама да строи Белене не стои на дневен ред, тъй като има интерес от частен вложител.

Ако пристигна вложител, който може да притегли на ниска цена запас, той може и пазарно към 30-та година да се нарежда. Освен това има предварителна информация и тя е доказана с писмо до министър Петкова от задграничен вложител, който даже счита да построи правотоков терминал от Белене през Сърбия, Черна гора, Адриатика и да влезе в Северна Италия. Защо правотоков – тъй като правотоковия кабел ни изключва от синхрона на обединените електроенергийни системи, в които ние не можем пазарно да се нареждаме в Централноевропейските пазари, тъй като трансграничният потенциал е стеснен. Освен това правотоковият терминал има по-ниски загуби и най-важното което е – не изисква синхронизация, изясни проф. Атанас Тасев:

Външният вложител ще се ориентира към експорт на електрическа енергия, предвижда още специалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР