Върви се към леко отстъпление от страна на Пфайзер-Бионтех, може

...
Върви се към леко отстъпление от страна на Пфайзер-Бионтех, може
Коментари Харесай

Меджидиев: Има шанс да спестим 50% от парите за поръчаните от ЕК ваксини за COVID-19

" Върви се към леко оттегляне от страна на " Пфайзер-Бионтех ", може да се отиде към 50% и да се спести голям финансов запас ", сподели по време на парламентарния надзор здравният министър Асен Меджидиев в отговор на депутатката от " Възраждане " Маргарита Генчева.

По думите на министъра, в случай че успеем да договорим намаляването на дължимите по контракта средства за ваксини, ще получим и понижен брой дози - единствено към една пета от тях. Освен това доставянето им ще бъде на разсрочено заплащане, изясни на депутатите Меджидиев. Мандат на Европейска комисия ще дадем единствено за това нещо, при изискване, че идващите години е преустановен въобще договорът ", акцентира служебният министър на опазването на здравето.

До момента страната ни е платила за ваксини срещу ковид общо към 346 млн. лева, унищожили сме такива с изминал период на стойност към 34 милиона, а до края на тази година следва заличаването на още 369 хиляди дози с изминал период на валидност, които костват 11,8 млн. лв..

Дарявали сме непотребни ваксини, купени от нас, на Бутан, Северна Македония, Бангладеш, Босна и Херцеговина, и Иран, общо към 3, 6 млн. дози. От началото на пандемията досега са ни били доставени близо 14,5 млн. дози COVID-ваксини, от които сме употребявали единствено 4,6 млн. дози. Меджидиев изясни, че подписаното от Европейска комисия съглашение с компанията, която създава имунизацията, е под белгийска пълномощия и се урежда по законите на Белгия.

България е декларирала неколкократно, че упорства да се приключи договорът или да се понижат фрапантно количествата без погашение на финансови компенсации, сподели здравният министър и напомни, че общо 10 страни членки изпратиха писма до европейския комисар по опазването на здравето, с които приканват да предоговорят изискванията за съглашението, като бъдат понижени количествата ваксини, съгласно действителните потребности на всяка страна.

България е показала пред Европейска комисия позицията, че все още действително нужните дози ваксини за нашата страна са равносилни на нула, съобщи Асен Меджидиев.

" Благодарим за твърдата ви позиция за отстояване на българския народен интерес ", съобщи депутатката от " Възраждане ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР