Варшава. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки разкритикува лидера на Франция

...
Варшава. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки разкритикува лидера на Франция
Коментари Харесай

EA Daily: Премиерът на Полша чувства „топлия дъх на руската мечка“

Варшава. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки разкритикува водача на Франция Еманюел Макрон, като разгласи заявката му за „ мозъчната гибел на НАТО “ за „ безконтролно “. По думите му френският президент разсъждава по този начин, тъй като не усеща „ топлия мирис на съветската мечка “, предава EA Daily .
В изявление пред Financial Times Моравецки съобщи, че НАТО е „ главен източник на сигурност “ за Полша, като отхвърли концепцията за доближаване с Русия.
„ Решително поддържаме съдействието с мирна и демократична Русия, само че Русия не е мирна, а е много нападателна. Европа не може да се преструва, че не се случва нищо в Украйна, Беларус или Грузия. Президентът Макрон е в друга обстановка, тъй като не усеща топлия мирис на съветската мечка в своя врат. Вярвам, че солидарността на Европейски Съюз би трябвало да бъде толкоз значима за всички водачи на Европейски Съюз, че не би трябвало да подценяваме запасите на други сътрудници от Европейски Съюз във връзка с Русия “, сподели Моравецки.
Премиерът на Полша счита, че подозренията на президента Макрон по отношение на точката за взаимна защита в НАТО могат да доведат до това, някои други съдружници да си зададат въпроса дали Франция би я изпълнила.
Освен това в изявлението за Financial Times Моравецки обичайно се нахвърли с рецензии против плана „ Северен поток 2 “. Като образец за неналичието на поредни дейности от страна на страните Европейски Съюз, министър-председателят уточни присъединяване на френския бизнес в газовия план по дъното на Балтийско море.
„ Както някои споделят ребром, със „ Северен поток-2 “ се заплаща за съветските оръжия с нашите европейски пари. Ето за какво мисля, че това е в действителност отчаяние, когато виждаме, че сходен план се радва на поддръжката на основни държави-членки на Европейски Съюз “, съобщи Матеуш Моравецки.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР