Варшава, Полша – Полската опозиция, която се очерта като победител

...
Варшава, Полша – Полската опозиция, която се очерта като победител
Коментари Харесай

„Идеологически антипопулистки“: Полша гласува за ново бъдеще

Варшава, Полша – Полската съпротива, която се очерта като победител на парламентарните избори в неделя, първо ще се концентрира върху опитите за сплоти страна, която е надълбоко разграничена след осем години националистическо ръководство.

Успехът му ще се мери със способността му да съгласува спорните възгледи и упования на съставните му елементи, споделиха анализатори.

Продължавайте да четете

лист от 2 детайла полски режисьор: „ Омразата е най-важната част от държавната агитация “ Туск чества евентуалната победа над ръководещите националисти на изборите в Полша завършек на списъка

Доналд Туск, бивш министър-председател на Полша и ръководител на Европейския съвет, наподобява подготвен да поеме задачата да сформира новото държавно управление, като обединението, която управлява, която включва неговата демократична Гражданска коалиция, Християндемократическата и стопански демократичната Трета партия Уей и ляво насочената Нова левица, завоюваха повече от 53 % от гласовете.

Изборите означиха най-високата изборна интензивност след рухването на комунизма.

Дяснопопулистката партия " Право и правдивост " (PiS), която се надяваше да сформира държавно управление за невиждан трети следващ път на фона на мощно разединителна акция, завоюва изборите с повече от 35 % от гласовете, само че е малко евентуално е да успее да образува коалиция и да построи болшинство.

В момента няма партии или групи в новия парламент, които биха били подготвени да поддържат похода на PiS към победа.

Проевропейското бъдеще на Полша?

След като опозиционното държавно управление постави клетва, главната външнополитическа задача за Туск и неговите съдружници ще бъде да подобрят връзките сред Полша и Европейския съюз, които се утежниха поради върховенството на закона в Полша.

„ Общото сред всички партии, които ще образуват бъдещото държавно управление, е тази обвързаност към Европейския съюз и европейските полезности “, сподели Кастор Кузелевски, политически анализатор от мозъчния концерн Polityka Insight, пред Al Jazeera.

„ Те са формирани от политици с доста разнообразни възгледи, само че всички те са идеологически антипопулисти и антинационалисти, тъй че има общ най-малко, който е негативен най-малко, анти-PiS най-малко. “

Преди изборите Туск даде обещание, че в случай че партията му завоюва, в първия си ден като министър-председател той ще деблокира съвсем 36 милиарда евро (38 милиарда долара) от фондовете на Европейски Съюз, които Брюксел задържа на Полша заради спор към правосъдната самостоятелност.

Въпреки че Европейски Съюз и Полша се споразумяха за поредност от стадии, които Варшава би трябвало да извърши, с цел да отпусне средствата, до момента нито един от тях не е изпълнен.

Изпълнението на това заричане за един ден не наподобява правдоподобно, само че отпущането на средствата ще бъде тест за успеваемостта на Туск като политик.

В същото време възобновяване на правосъдната самостоятелност ще му разреши да анулира някои от решенията, взети по време на ръководството на PiS, с които неговите гласоподаватели бяха най-несъгласни, в това число съвсем цялостната възбрана на абортите.

Новата коалиция също по този начин ще прегледа премахването на комплицирана медийна екосистема. Обществени радио- и телевизионни оператори и мрежа от следени от страната вестници са възпроизвели разказите на държавното управление и оповестените материали, както се твърди, по искане на страната.

„ Това е главен въпрос, тъй като всеки вижда, че има проблем с публичната телевизия в Полша и всеки може да го изпита. Всеки, който включи държавната TVP Info, може да види, че това е просто игра на Закон и Справедливост, същинска агитация. Но демонтирането му може да се окаже по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи “, сподели Кузелевски пред Al Jazeera.

В същото време новото държавно управление е настроено да продължи курса на PiS, що се отнася до връзките със Съединените щати и поддръжката за Украйна, която се бори против съветската експанзия. Военното струпване, което PiS стартира, евентуално също ще продължи.


Истинското предизвикателство обаче чака новото държавно управление по-нататък, когато идеологическите въпроси и съответните политически оферти ще се стоварят на масата.

Те включват въпроси за достъп до аборт, икономическа политика и обществени стратегии, с цел да назовем единствено няколко.

Части от обединението, в това число Новата левица, поддържат безграничен достъп до аборти до 22-та седмица от бременността, предложение, което консервативните християндемократи от партията „ Трети път “ може да не желаят да поддържат.

По сходен метод един от водачите на Третия път, Шимон Холовния, разгласи през вчерашния ден края на „ държавните дарения “, отпратка към великодушните обществени разноски на PiS.

Това обаче е в внезапен контрастност с полезностите и правилата на новата левица, която гласно се бори с неравенствата и усилва обществената сигурност.

И за Третия път, и за Новата левица – въпреки и не за някои от съставните им елементи – това ще бъде първият мандат в Народното събрание и остава да забележим по какъв начин ще си взаимодействат между тях и дали имат предпочитание да компромис с някои от главните си оферти.

„ От години не сме имали толкоз разнообразно съдружно държавно управление в Полша, в което се сблъскват освен ползите, само че и визията за страната и обществото “, сподели Кузелевски.

„ След осем години има доста неща за поправяне, с които всички страни са съгласни. Проблемът ще възникне, когато тези групи би трябвало да образуват градивна политика. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР