Варшава отхвърли вчера обвиненията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, определил

...
Варшава отхвърли вчера обвиненията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, определил
Коментари Харесай

Полският премиер си навлече критики заради изказване, че в Холокоста са участвали евреи

Варшава отхвърли през вчерашния ден обвиняванията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, определил като скандално изявлението на полския му сътрудник Матеуш Моравецки, че в Холокоста са взели участие и евреи, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Изказването на премиера Матеуш Моравецки въобще нямаше за цел да отхвърля Холокоста, нито да припише на еврейските жертви и най-малка отговорност в немския геноцид ", уточни в официално съобщение представителят на министър-председателя Йоана Копчинска.

" Напротив, министър председателят Моравецки неведнъж и изрично се е противопоставял на отричането на невъобразимия геноцид, какъвто е Холокостът на европейските евреи, както и на всяка форма на антисемитизъм ", акцентира тя.

" Думите му би трябвало да се поясняват като апел за откровена полемика за закононарушенията против евреите по време на Холокоста, придържайки се към обстоятелствата и без значение от националността на този, който в дадения случай ги е направил, взел участие е в тях или ги е направил вероятни ", добави говорителката. Всеки съответен случай би трябвало да се преглежда настрана и нито един злоумишлен акт не може да е причина да се хвърля отговорността върху цяла една сломена и поробена нация, посочи Копчинска.

Вч събота в Мюнхен Моравецки беше запитан от израелския публицист Ронен Бергман дали ще бъде осъден в Полша, в случай че опише историята на членове на фамилията си, които били депортирани, откакто били издадени на Гестапо от свои полски съседи през Втората международна война.

" Няма да бъде наказуемо, няма да се сметне за закононарушение да се каже, че е имало полски причинители (в геноцида над евреите), както е имало еврейски причинители, украински или немски причинители ", сподели Моравецки на британски на Мюнхенската конференция.

Израелският министър председател Нетаняху дефинира като " скандални " думите на полския си сътрудник, който защитаваше признатия наскоро в Полша противоречив закон, предусещащ затвор за тези, които приписват отговорност на поляците по отношение на Холокоста.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР