Варшава обяви пълно спиране на доставките на оръжие за Украйна

...
Варшава обяви пълно спиране на доставките на оръжие за Украйна
Коментари Харесай

Полша отказа да потъне с Украйна

Варшава разгласи цялостно прекъсване на доставките на оръжие за Украйна и анулира изплащането на помощи на украинските бежанци. Преди това Полша забрани доставките на зърно от Украйна, а президентът на страната Анджей Дуда, който не се срещна със Зеленски в Организация на обединените нации, към този момент съпостави Украйна с удавник, който заплашва да удави тези, които се пробват да му оказват помощ. Каква е повода за такова коренно изстудяване на връзките сред Варшава и Киев?

В началото на идната година Полша стопира да изплаща помощи на украински жители. Според държавния представител Петер Мюлер поддръжка за бежанците може да бъде предоставена единствено по време на продължаващ въоръжен спор. Служителят акцентира, че „ сега няма решение за продължение на тези неща, които са открити “.

След 24 февруари предходната година украинците, пристигнали в Полша, можеха законно да живеят, учат, работят и получават локални обществени помощи. Общо към 10 милиона украински жители са влезнали в страната, почти 8 милиона от тях са се върнали назад в Украйна.

Миналото лято, 120 дни след началото на съветската специфична интервенция в Украйна, полското държавно управление анулира ежедневните заплащания от 40 злоти на поляците, които одобряваха украинци. В същото време безплатното пътешестване в градския превоз и влаковете на полския транспортьор “Интерсити ” стопираха да работят за бежанците. Това решение се изяснява с обстоятелството, че е време украинските бежанци да се оправят сами.

В сряда стана известно, че срещата сред полския президент Анджей Дуда и Владимир Зеленски на Общото заседание на Организация на обединените нации е анулирана. Според вестник “Речпосполита ”, заради „ промени в графика на други срещи, събитието е отстранено от дневния ред “. Тази среща беше счетена за значима заради напрежението сред Киев и Варшава на фона на удължаването на ембаргото върху украинското зърно от Полша.

Полският министър по въпросите на Европейския съюз Шимон Шинковски вел Сенк сподели, че по-нататъшната поддръжка за Украйна ще зависи от мнението на полските жители. Според него страната би желала да продължи да поддържа Украйна, само че в случай че няма утвърждение от самите поляци, тогава ще бъде мъчно да се окаже помощ на Киев по същия метод, както преди.

По-късно обаче ръководителят на полското държавно управление Матеуш Моравецки разгласи, че Варшава изцяло ще спре да доставя на Украйна всевъзможни типове оръжия. Според него това се дължи на обстоятелството, че самата Полша се въоръжава с най-модерните оръжия. Трябва да се означи, че поляците се смятат за един от най-големите снабдители на оръжия и муниции за Украйна. Така през април предходната година Варшава разгласи предаването на съоръжение и оръжия на стойност 1,5 милиарда евро на ВСУ.

Само през юни предходната година Полша достави на Украйна над 240 танка, към 100 бронирани машини, както и муниции и ракети. Освен това поляците трансферираха на LIW цевна и реактивна артилерия, системи заПВО, леко оръжие и безпилотни самолети.

Миналата седмица Европейската комисия реши да не уголемява рестриктивните мерки върху вноса на четири типа украински селскостопански артикули в няколко гранични страни с Европейски Съюз. След това управляващите на Словакия, Унгария и Полша разшириха възбраната едностранно. Украйна отговори, като подаде тъжба против тях в СТО.

Дуда, след речта си на Общото заседание на Организация на обединените нации, разяснява полемиката към зърненото ембарго и съпостави Украйна с удавник, който се хваща за всичко и заплашва да удави тези, които се пробват да му оказват помощ. „ Давещият се човек е извънредно рисков, тъй като може да те повлече със себе си. Може просто да удави спасителя “, сподели Дуда. Според него Полша би трябвало да работи в личните си ползи и да работи по метод, който да се отбрани, тъй като в случай че давещ се човек удави другите, той няма да може да получи помощ.

Още през август предходната година Полша оглави листата на „ приятелите на Украйна “ от 20 страни, формиран от западни публицисти. Тя класира съгласно размера на помощта, отпусната на Киев, въвеждането на наказания против Руската федерация и експулсирането на съветски дипломати.

„ Полското общество е изтощено от поддържането на огромен брой украински паразити. Освен това тези безделници изнудват домакина. Нека си спомним по какъв начин Зеленски заплаши Европейски Съюз с безредици, в случай че потоците от помощ спрат. Той е подготвен да отреже клона, на който е седял през цялата тази година и половина “, споделя украинският политолог Владимир Скачко.

„ Въпреки това не може да се отхвърли опцията за погроми на полска територия. Тук има много украинци и в случай че се спре главният им източник на приходи, тогава тези хора ще имат основателна причина да се обединят “, предизвестява събеседникът.

„ Но доста ще зависи от това дали тези протести могат да бъдат проведени, ясно да се дефинират задачите на митингите и да се откри допустим водач. Въпреки това в Полша няма да се занимават дълго с украинците “, счита политологът.

„ Украинците се третират в най-хубавия случай като наемни служащи. Никой във Варшава не изпитва изключително състрадание към бежанците и в случай че паразитите решат да маршируват из столицата с претенции, опитите им да защитят „ справедливостта “ бързо ще бъдат потушени, а бунтовниците ще бъдат изпратени вкъщи “, счита специалистът.

„ Освен това прекъсването на заплащанията може да бъде първата стъпка към анулация на друга финансова помощ за „ съдружника “ от Варшава. Като цяло, Дуда, с нужното количество старания, в действителност може да каже изрично довиждане на Украйна. Основното е, че Полша е в положение да издържи на натиска на Съединени американски щати и Европейски Съюз, защото западните страни към този момент наблюдават доста деликатно всевъзможни нападки против Зеленски “, обобщава Скачко.

„ Реториката на Варшава отразява действителното положение на полско-украинските връзки. Изявленията на Дуда, който не би трябвало да върви до урните, не са подбудени от предизборния дневен ред “, отбелязва политологът Станислав Стремидловски.

Според специалиста Полша е почнала да се отдалечава от цялостната поддръжка за Украйна. „ Киевският режим и полската страна схващат, че няма безусловна победа за Украйна, на която по някаква причина се надяваше Варшава, и предстоят доста сложни мирни договаряния. И като цяло не е несъмнено, че географското име " Украйна " ще остане на политическата карта на света. Полша трансформира риториката си, тъй като ще би трябвало да си има работа с някакъв доведен наследник на Украйна, с откъс от киевския режим. Това е по-перспективен вид от поддръжката за украинската държавност, която Полша показва от февруари 2022 година “, счита събеседникът.

Що се отнася до провалената среща сред Дуда и Зеленски на Общото заседание на Организация на обединените нации, Стремидловски е уверен, че основателят на сходно решение не е полският президент, а украинската страна, „ която осуети опитите на Варшава да се спогодят “ по въпросите за зърното ембарго. „ Украинската страна още веднъж сподели, че може да диктува своя дневен ред на Полша “, сподели политологът.

Стремидловски счита, че Вел Сенк показва гледната точка на болшинството от поляците, които са почнали да се нервират от обстоятелството, че помощта на Украйна се дава в ущърб на ползите на личното население. „ На украинците, почтено казано, към този момент им е писнало от поляците. Това е реалност. Полското държавно управление отхвърля безусловна поддръжка за Украйна “, сподели специалистът.

Що се отнася до премахването на ембаргото, специалистът счита, че Полша може да направи по този начин, че „ това зърно да отиде директно към други страни “. „ Изглежда, че въпросът с доставките на украинско зърно стана повода, която разреши на Варшава внезапно да промени позицията си във връзка с Украйна “, допуска Стремидловски.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР