Варшава може да бъде освободена от задължителните мерки за солидарност

...
Варшава може да бъде освободена от задължителните мерки за солидарност
Коментари Харесай

ЕС ще преразгледа миграционната тежест върху Полша

Варшава може да бъде освободена от наложителните ограничения за взаимност заради миграционната тежест върху страната, съобщи представител на Европейски Съюз, съобщи Анадолската организация.


" Чрез последните опити за инструментализация видяхме, че всяка държава-членка, в това число Полша, може да бъде изправена пред провокациите на противозаконната миграция. Нередовната миграция не е предизвикателство единствено за страните на юг ", съобщи пред Анита Хипер, представител на Европейската комисия по въпросите на вътрешните работи, миграцията и вътрешната сигурност, откакто Полша реши да организира референдум по въпросите на миграцията.

Хипер акцентира, че " е значимо миграцията да се ръководи по съгласуван метод ".

" Що се отнася до въпроса за солидарността, той не трябва да се бърка със наложителното пренасяне. На съвещанието на Съвета по правораздаване и вътрешни работи през юни държавите-членки на Европейски Съюз, реализираха единодушие по общ метод в границите на Регламента за ръководство на миграцията в региона на убежището ", добави тя.

Хипер посочи, че преместването не е наложително и че Съветът " планува наложителен, само че еластичен механизъм за взаимност, включващ финансови и различни ограничения, като да вземем за пример оперативна или техническа поддръжка и създаване на потенциал ".

Хипер напомни, че сега Полша е хазаин на един милион украински бежанци, което " би могло да бъде причина да не взе участие в наложителната взаимност ".

" Полша може да се смята за подложена на напън и затова има право на взаимност или на цялостно понижаване на вноските си за взаимност ", сподели тя. " Позицията на Съвета в този момент е предмет на договаряния с Европейския парламент. "

Позиция на Полша във връзка с миграцията


От 2015 година насам Европейски Съюз търси решения на миграционните въпроси, в това число разпределението на търсещите леговище в държавите-членки и експулсирането на тези, на които е отказано леговище.

Проектът за правилник, направен от Европейската комисия, не можа да бъде признат заради разлики в позициите.

Миналата седмица полският министър-председател Матеуш Моравецки разгласи, че референдумът, който би трябвало да се организира в същия ден като парламентарните избори на 15 октомври, ще се отнася и до преразпределението на имигрантите в Европейски Съюз.

Долната камара на полския парламент одобри законопроекта, допускащ провеждането на референдум в един и същи ден с изборите. Сега той ще бъде прегледан от законодателната комисия.

" Подкрепяте ли приемането на хиляди незаконни имигранти от Близкия изток и Африка, според механизма за наложително пренасяне, натрапен от европейската администрация? " ще бъдат запитани полските жители.

От 2015 година насам ръководещата партия в Полша трансформира битката с имиграционните политики на Европейски Съюз в основен детайл от политическия диалог с полските гласоподаватели. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР