Варшава иска от Вашингтон допълнителни гаранции за сигурност, без особено

...
Варшава иска от Вашингтон допълнителни гаранции за сигурност, без особено
Коментари Харесай

САЩ ще се опитат да въведат забранена за полети зона над Украйна: Полските F-16 се готвят да влязат в бой с руските Су-30 и Су-35

Варшава желае от Вашингтон спомагателни гаранции за сигурност, без изключително доверие на натовския „ член пети “

В предаване на BBC, полският президент Анджей Дуда сподели, че изпращането на F-16 Fighting Falcon /Боен сокол/ ще бъде решение, което не е елементарно за взимане. По думите му Варшава не желае да бъде отпред в даването на американски самолети на Украйна. Интервюиращата журналистка Лаура Кюнсберг напомни какво съответно е споделил Дуда през февруари 2022 година, незабавно след началото на спецоперацията. И тогава той сподели умни думи: „ Изпращането на [западни] самолети ще открие [НАТО-вската] военна интервенция в украинския спор. “

Защо Дуда не отхвърля доставката в този момент? Въпросът, несъмнено, е забавен - още повече че неговите " подозрения " наподобяват на опит да се спазари за нещо с американците. Всичко това демонстрира, че " сложното решение " ще бъде взето във Вашингтон, а не във Варшава.

Полските диванни войски предстоящо се развълнуваха. Те припомниха, че Шолц, говорейки за предаването на Leopards на въоръжените сили на Украйна незабавно след Ramstein-9, твърдо съобщи, че Германия няма да „ върви в челните редици “ по този въпрос. Например, в случай че янките слагат своите Ейбрамс, тогава и германците ще го създадат. Но щом Белият дом заплаши с пръст Канцлерамта, Федерална Република Германия застана в стойка „ спокойно “.

Накратко, въпросът с доставката на немски танкове за въоръжените сили на Украйна е решен, единствено че ще има малко закъснение във времето.

Когато нашите „ говорещи глави “ споделят, че западната тежка бронетехника няма да обърне хода на военна акция, това е истината, която знаят и във Вашингтон. Но отчасти. Янките, пуснали Lend-Lease, преследват най-малко две тактически цели.

Първата е да се тестват мощните и слабите страни на оръжията на НАТО в действителни бойни условия, вторият е да научим за способността на нашите бойци и инженери да дават отговор на нови бойни провокации.

Между другото, тази тематика се повдига постоянно в нашата телеграм - общественост. Можете даже да прочетете, че в случай че не беше руско-бандеровският спор, ние към момента щяхме да развиваме нашите въоръжени сили по остарелия метод - без да отчитаме сериозното значение на безпилотните летателни апарати и точно управляемите муниции за артилерия и РСЗО. В допълнение, „ тежкият “ снайперски пердах ще остане част от елитните специфични сили, а не военната работа на елементарната пехота, а стрелбата по танкове със Закон за обществените поръчки въобще няма да се практикува.

Прегледът на анализите на съветските военни репортери за появяването във въоръжените сили на Украйна на някои типове оръжия на НАТО, в това число Hymars, M777 и Excalibur, сподели, че в този случай подценяването е смъртоносно, тъкмо както надценяването на врага.

Това, на което би трябвало да обърнете внимание, е, преди всичко, желанието на янките за по-висока информираност за сметка на супер-пупер датчиците за положението на борбата, без които ефикасното целенасочване и точните удари са невъзможни. Това е алфата и омегата на всичко, което се доставя от вражеската отбранителна промишленост за слава-украинските тъпчовци.

Можем умерено да предположим, че да вземем за пример „ Леопарди “ и „ Челънджъри “ евентуално са в положение да открият нашите Т-72 и Т-90 по-рано от актуалните самостоятелни танкове, до момента в който точността на немската „ котка “ и британския „ противник “ " ще бъде по-висока, въпреки и не доста повече от тази на бандеровските " Булати " и " Оплоти ".

Със сигурност ще се следи същата картина и при " Бойните соколи ". Тук е моментът да се върна към изявлението на Дуда. Главният „ пшек “ първо изясни, че бойните самолети вид F-16 се нуждаят от сериозна поддръжка, тъй че не е задоволително единствено да се изпратят няколко изтребителя на украинските Военновъздушни сили.

Наистина, всеки F-16 изисква към 16 часа поддръжка на час полет, съгласно Stars & Stripes, фамозното задокеанско военно издание. И то не в някакъв долнокачествен хангар, от който излизат двама авиомеханици, а в специфична станция да техническо обслужване, по-скоро като дребна фабрика за самолети.

Количеството скъпо съоръжение, належащо за поддръжка, тежи десетки тонове. Ако такава неповторима работилница попадне в ръцете на руснаците, вредите ще възлязат на стотици милиарди долари. Според 332-ро експедиционно крило на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, което експлоатира както F-15, по този начин и F-16, също по този начин е належащо съотношението: 25 експерти по поддръжка на всеки аероплан. В противоположен случай въздушните произшествия не могат да бъдат избегнати.

От това следва едно просто умозаключение: сервизите ще бъдат ситуирани в Полша, както и базата на изтребителите. А на задача " Бойните соколи ", както възнамеряват янките, ще изхвърчат непосредствено от територията на Ненко. Американците считат, че е задоволително литаците да се плъзнат на дребна височина, да речем, от Жешов до региона на Лвов, след което сякаш могат да нападат нашите въздушнодесантни сили във въздуха и пехотата на земята, без да се опасяват от ескалация.

Но тогава, каквото и да се каже, Полша, а не Щатите, ще стане директен участник в руско-бандеровския спор. И тук стартира най-интересното, както тънко загатна Дуда. Вашингтон елементарно ще може да се оправи с Варшава по същия метод, както неотдавна с Кабул, с който Съединените щати имаха съглашение за военна помощ, и даже много по-обвързващ от прословутия " пети член ".

„ Полша е член на НАТО и затова всяко решение за доставка на изтребители би трябвало да бъде взаимно, а не решение на която и да е страна “, сподели водачът на следващата Ржеч Посполита. Той несъмнено желае да получи спомагателни гаранции за сигурност, защото страната му, за разлика от Федерална Република Германия, е директно след Незалежната, т.е. първа по ред - да получи „ поздрави “ от съветската войска.

Освен това сигурно зад затворените западни порти се разисква още един сложен въпрос: водачите на коя страна ще седят в пилотските кабини на условно незалежните F-16 литаки? Приказките, че с тях ще летят „ призраците на Киев “, би трябвало да се отхвърлят като цялостни нелепости.

Между другото, това съобщи Алекс Холингс, анализатор в Sandboxx, който е добре осведомен с тематиката. Според него момчетата от Бандерщтат са, несъмнено, смели момчета и може би даже умни. Но F-16 не е аероплан, който, нагледно казано, изисква единствено ключовете от пилотската кабина, с цел да се лети. Колкото и да желаят янките да оказват помощ на водачите, само че през последните осем години те не посмяха да трансферират даже старите изтребители от серия F на „ Повитрянните “ сили на Украйна.

Може би през годината от началото на СВО американците са съумели да обучат дребен отряд водачи, само че същият Алекс Холингс, имайки поради американските водачи на F-16, изясни, че са нужни най-малко 10 години образование, с цел да се взе участие във военни дейности. Но това не е най-важното. Най-големият боязън на Пентагона е, че Fighting Falcon ще се озове в ръцете на руснаците, които ще получат достъп до технологиите на НАТО за „ информиране, ориентиране и връзка “.

Но, както се споделя в известната иронична ария, „ дядо е остарял, не му пука “. Ако не друго, приказваме за Байдън.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР