Варненският свободен университет разкри две джендър специалности с магистърски програми.

...
Варненският свободен университет разкри две джендър специалности с магистърски програми.
Коментари Харесай

Варненски ВУЗ готви джендъри за детски градини и училища

Варненският свободен университет разкри две джендър специалности с магистърски стратегии. С тях се готвят педагогичен фрагменти за учебно заведение и детската градина, както и самобитни джендър контрольори на работното място в държавната и в общинската администрация, оповестява Канал 3.

Специалностите се популяризират като извънредни и са въведени от тази образователна година, евентуално в очакване на одобрение на Истанбулската спогодба, която отива на Конституционен съд.

"Джендър политики в педагогическите действия " е стратегия, която вкарва студентите в спецификата на политиките по равнопоставеност на мъжете и дамите, като преглежда проблематиката основно от юридическа, психическа и социологическа позиция, е разказано на страницата на ВУЗ-а.

Обучението дава опция въз основа на добити интердисциплинарни познания да се изградят умения за реализиране на образование и образование ориентирано към превъзмогване на стандартите за ролята на мъжа и дамата във всички сфери на публичния и фамилния живот, написа още на уеб страницата.

Акцентите в образованието са логика на психиката на връзките сред мъжа и дамата, психически особености на мъжа и дамата, полови функции и обществено другарство, логика на психиката на половите разлики в педагогическата активност, полови функции и полови стандарти в образованието, половоролеви стандарти и полова дискриминация.

На бъдещите студенти се дава обещание процедура и стаж в региона на равенството сред половете по плана на МОН "Студентски практики " в детски градини и учебни заведения, както и в държавната и общинската администрация.

Втората магистърска стратегия пък е наречена "Джендър политики и правна сигурност "

Дипломиралите се магистри могат да се осъществят като чиновници в обществената администрация, както и в неправителствения бранш при образуването и реализирането на политиките по равенството.

Обучението дава опция въз основа на добити интердисциплинарни познания да се изградят умения за образуване и осъществяване на политики по равенството, правене на оценка на въздействието по симптом "пол ", според условията на Закона за равнопоставеност на дамите и мъжете.

В процеса на образование студентите ще придобият умения да изследват разнообразни проблеми и феномени на джендърните разлики, дават обещание от ВУЗ-а.

Студентите ще учат "джендър обмисляне и джендър бюджетиране ", както и европейски и национални политики по тъждество на половете - gender mainstreaming (джендър мейнстрийминг), разясняват от Варненския университет.

Ще усвояват тънкостите на оценка на въздействието по симптом "пол " и кои са индикаторите за равнопоставеност.

След завършването им можело да си намерят работа в органите на изпълнителната власт, тъй като по закона за равнопоставеност на дамите и мъжете те са задължени да назначават чиновници, които извършват функционалностите на координатори по равнопоставеност на половете.

Заплатите си ще заработват, като вършат оценка на въздействието по симптом "пол ".

Ето за какво дипломиралите се магистри могат да се осъществят като чиновници в обществената администрация, както и в неправителствения бранш при образуването и реализирането на политиките по равенството, чертаят розово бъдеще от университета.

Завършилите магистърската стратегия се построяват като висококвалифицирани експерти, които могат да преподават описаните образователни дисциплини, а добитите компетентности имат "широко практическо приложение ", успокояват основателите. Обучението по двете магистърски стратегии се реализира от Варненския университет "Черноризец Храбър " взаимно с Института за страната и правото при Българската академия на науките.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР