Варненският свободен университет Черноризец Храбър ще бъде домакин на обучение

...
Варненският свободен университет Черноризец Храбър ще бъде домакин на обучение
Коментари Харесай

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „ Черноризец Храбър " ще бъде хазаин на образование по план „ Спортен треньор+ ", проведено от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 типа спорт от Варна и района, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск.

Събитието ще бъде намерено на 10 юли 2024 година, в 9,30 ч. в зала 3 на Учебно-спортния комплекс на университета от Белчо Горанов - общоприет секретар на БОК и доцент доктор Елеонора Танкова - зам.-ректор на ВСУ „ Черноризец Храбър ".

Преди старта на образованието във Варненския свободен университет ще бъде открита фотоизложба „ От Париж до Париж ", отдадена на идните Летни олимпийски игри във френската столица.

Проектът „ Спортен треньор+ " е самодейност на Олимпийската фондация за бежанците към Международния олимпийски комитет (МОК) и се извършва от Международния червен кръст и съответните национални олимпийски комитети в осем страни. Основна му цел е да подкрепи психологичното здраве и психосоциалното благоденствие на младежите (10-24-годишни) посредством спорт. Проектът ще даде на спортните треньори познания, умения и техники за основаване на безвредна и подкрепяща спортна среда и за различаване и реагиране в случаи на контузия по осведомен метод. Получените умения ще могат да се ползват и при работа с деца и младежи в риск, както и с други маргинализирани групи.

Партньори по плана с изключение на България посредством БОК са Полша, Румъния, Чехия, Молдова, Германия, Украйна и Словакия. В своята тирада пред участниците в Глобалния конгрес за бежанците, който се организира в Женева през декември 2023 година, президентът на МОК Томас Бах изрази признателност към осемте страни, които поддържат тази значима за комитета самодейност, посредством която се причисляват към Глобалния ангажимент за спорт за приобщаване и отбрана, подсилен от голям брой други страни и организации. „ Инициативата подхожда с олимпийските идеали, с правилата на хуманизма, завещани ни преди повече от век от Пиер Дьо Кубертен ", съобщи Стефка Костадинова - президент на БОК и член на Комисията на МОК по просвета и олимпийско завещание, при стартирането на плана в България през март тази година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР