Варненският Спартак е с традиции и успехи в родния футбол,

...
Варненският Спартак е с традиции и успехи в родния футбол,
Коментари Харесай

Васил Петров пред Nostrabet: Спартак иска да печели и да влезе в елита


Варненският Спартак е с обичаи и триумфи в родния футбол, само че в последните години за славата му се знаеше единствено от книгите и интернет. След като се раздели с елита през 2009 година тимът мина през най-тежкия си интервал в историята – банкрути, трети, четвърти ешелон, опустошен стадион и така нататък Възраждането стартира предишното лято, когато спартаклии се завърнаха във Втора лига. Изрядната клубна организация и конструкция, основана от управлението, както и модерните способи на работа и визии за футбола на младия старши треньор Васил Петров започнаха да дават резултати и Спартак зимува преди всичко във Втора лига, освен това с един мач по-малко от своите съществени противници.

Готов ли е Спартак да се завърне при майсторите след 13 години, какъв футбол би трябвало да демонстрира, с цел да го реализира и дербитата с трите му преследвача ли ще дефинират неговото класиране?

На тези и други въпроси на дава отговор наставникът на „ соколите “ Васил Петров, за който апропо актуалният сезон е първи като треньор в професионалния футбол.

- Г-н Петров, след толкоз дълго очакване почитателите на Спартак желаят единствено едно – „ А “ група. Ще оправдаете ли упованията им?

- Мисля, че упованията пристигнаха след нашето показване. Никой не е очаквал да се случи това нещо, да имаме такива хубави игри и резултати. В началото задачата беше да играем добре и да се утвърдим в групата, само че апетитът пристигна и откакто стигнахме дотук, всички желаеме освен да нападаме елита, само че и да влезем в него.

- Имате ли играчи и тим, с цел да го постигнете?

- Доста хора още предходната година споделяха, че нямаме тим за „ Б “ група, само че ги опровергахме по безапелационен метод. Доволен съм от спортно-техническия капацитет, с който разполагам, от направената поредна селекция и от извършената пълноценна зимна подготовка.

- Според мнозина експерти Спартак практикува най-хубавия футбол във Втора лига. Как успяхте да го извършите за това малко време?

- Още с идването ми в клуба желаех да наложа този жанр, който е верен и който изповядвам – настъпателен и печеливш. Харесва ми, че се получава, че се вижда и че се прави оценка. Затова би трябвало да продължим да играем по същия метод и да поддържаме непрекъснато положително игрово равнище.

- Завършихте есента със седем следващи победи. Как би трябвало да играе Спартак през пролетта, с цел да се завърне в групата на майсторите?

- Необходимо е да задържим този атакуващ жанр, да преобладаваме и топката да е в нас. Искам да продължаваме ние да ръководим темпото и ние да ръководим играта. Когато загубим топката, да си я връщаме по най-бързия метод, да сме нападателни и в двете етапи и да пресираме високо.

- С оглед на играта и класирането на отбора скептиците останаха малко, само че по какъв начин приемате техните упреци?

- През предишния сезон в третия ешелон споделяха, че играем мощно, тъй като другите тимове са по-слаби и предвидиха, че в „ Б “ група ще се пазиме. Ние обаче им показахме, че не са прави и виждате, че и във втория ешелон, където срещаме по-силни противници, още веднъж преобладаваме и печелим.

- Смятате ли какъв брой точки ви трябват, с цел да задържите първото място?

- Точките се печелят с футбол. Оттук нататък ни предстоят 16 финала поради новата цел, и с цел да влезем в „ А “ група, ние би трябвало да играем по същия метод, както до момента, настройката ни постоянно да е за победа и да побеждаваме.

- Отборите към този момент се преценяват със Спартак и ще излизат още по-мотивирани против Вашия отбор. Как ще се справите?

- Не се тормозя, че противниците гледат по напълно друг метод на нас, даже е радващо. Когато съперникът се преценява с теб, това ни задължава да сме двойно по-мотивирани и да имаме цялостна централизация за борба и победа.



- Първите четири тима в класирането ли ще продължат борбата за елита?

- Аз не считам, че са четири. Септември (София), Монтана и Марица също са мощни, имат и мощни треньори, тъй че всичко може да се случи. Отделно Созопол, Симитли и Струмска популярност са мощни домакини, могат да затруднят всеки и да объркат сметките на любимците.

- Възможно ли е гостуванията ви във Велико Търново и Пазарджик и семейството на Миньор да се окажат определящи за вашето класиране?

- Не считам, че нашето класиране зависи от дербитата, от един, два или три мача. Вече споделих, че всеки един мач за Спартак е край. Ако печелим постоянно, ще успеем да реализираме задачата си. Най-хубавото е, че Спартак е подвластен от самия себе си.

- Г-н Петров, каква е разликата сред „ А “ и „ Б “ група?

- Бих споделил, че е голяма. Нивото в елита е надалеч по-високо, защото тимовете разполагат с по-високи бюджети, които им разрешават да притеглят по-качествени футболисти.

- Какъв е футболът във втория ни ешелон?

- Има разнообразни тимове с разнообразни стилове. Срещу някои отбори се играе по-трудно, защото стадионите не са положителни. Като цяло е сложна група.

- Как убеждавате Вашите състезатели постоянно да са стимулирани и да заобикалят подценяване на противника?

- Момчетата схващат, че всеки мач е значим и въздейства на класирането ни. Ето, в този момент ни следва пролетен старт против Марек вкъщи, а знаете, че първият мач е най-съществен. После гостуваме на ЦСКА 1948, който има нов треньор и направи добра селекция. Силните в България постоянно са губили точки против тимовете в долната част на класирането и точно заради тази причина да вземем за пример ЦСКА не може да стане първенец. Така че Спартак няма да си разреши разпределяне и лекомислен метод.

- Какво бихте споделили на почитателите на Спартак?

- Те са най-великата аудитория. Нека да знаят, че даваме всичко от себе си, с цел да ги радваме. Каквото зависи от нас, ще го създадем, въпреки че това е футбол, топка е и всичко може да се случи.

- Ремонтът на стадион „ Спартак “ привършва, а притежателят на клуба разгласи, че през лятото ще бъде конфигурирано и електрическо осветяване. Ще бъдете ли подготвени да приемате вероятно гостите си в елита още от първия мач?

- Надявам се това, което се замисля, да бъде изпълнено. Да бъде приключена и базата ни на „ Локомотив “, където са три терена. Това е една цяла пирамида за един клуб и дефинира действието му. Сега всеки ден се постанова да пътуваме 30 км от Варна и назад за тренировки. Когато базата ни е подготвена обаче, ще има къде да се тренира, а в школата по-лесно ще се създават футболисти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР