Варненският окръжен съд разгледа исканe за определяне на мярка за

...
Варненският окръжен съд разгледа исканe за определяне на мярка за
Коментари Харесай

26-годишният Александър, хванат да разпространява наркотици във Варна, остава в ареста

Варненският областен съд прегледа исканe за установяване на мярка за неотклонение по отношение на 26-годишния Александър И., който е притеглен като обвинен за държане за разпространяване на високорискови наркотични субстанции.

Според обвиняването, мъжът направил закононарушението в изискванията на продължавано закононарушение. Бил арестуван на 19 март тази година. Апартаментът, в който живеел, благосъстоятелност на баба му, бил следен от полицията. След като Александър И. продал опиат на двама малолетни възпитаници и едно пълнолетно лице, било осъществено претършуване на жилището. Органите на реда разкрили 36 пакетчета с кристално вещество – метамфетамин с тегло 4,48 грама, 9 опаковки с марихуана с общо тегло 3,83 грама и 0,13 грама екстази. Намерени били и две електронни везни, 560 лв., един газов револвер и 5 бр. патрони.

Според Наказателно-процесуален кодекс, плануваното наказване на закононарушението е " отнемане от независимост “ от 2 до 8 години.

Държавното обвиняване изиска най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража “ за Александър И. поради тежестта на обвиняването, публичната заплаха на лицето и вероятността на извърши закононарушение поради контактите, които има, с цел да се достави с три типа високорискови субстанции и обстоятелството, че ги е продавал от вкъщи си, включително и на възпитаници.

Според отбраната, Александър И. не е бил наясно, че двамата му клиенти са малолетни. Предвид младата възраст на лицето и съществуването на непрекъснат адрес, юристът му изиска по-леката мярка за неотклонение " домакински арест “.

След като се срещна със мнението на страните и събраните досега материали по делото, Варненският областен съд, реши че може да направи обосновано съмнение за съпричастност на Александър И. към повдигнатото обвиняване. За съда бяха налице и другите законови условия - заплаха лицето да се укрие, защото се касае за тежко съзнателно закононарушение, за което се планува затвор от 2 до 8 години. Намерените парични средства, несъответстващи на събитието, че лицето не работи, множеството му контакти измежду разпространителите на наркотични субстанции, както и обстоятелството че е продал част от откритото у него количество на възпитаници, сочи за неговата висока социална заплаха и риска от осъществяване на закононарушение.

Според съда мярка за неотклонение " домакински арест “ не би била несъответствуваща, защото закононарушението е осъществено от вкъщи на лицето и не би го възпряла от осъществяването на закононарушение. Поради изложените съображения, съдът дефинира по отношение на Александър И. най- тежката мярка за процесуална насила " задържане под стража “.

Определението на Варненския областен съд предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР