Варненският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото срещу 26-годишния

...
Варненският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото срещу 26-годишния
Коментари Харесай

Германец, подсъдим за убийство в Златни пясъци, поиска съкратено съдебно следствие

Варненският областен съд организира разпоредително съвещание по делото против 26-годишния немски жител Максимилиан Ш., обвиняем за убийството на собствен съотечественик в курорта Златни пясъци.

Той и бранителят му се възползваха от правото си да изискат кратко правосъдно разследване при разглеждане на делото, като дадоха единодушие да не се организира разпит на всички очевидци и движимости лица. Така на идващото правосъдно съвещание ще бъдат призовани за чуване единствено трима лекари, посочени от юриста на 26-годишния немец. Съдържанието на всички други протоколи от разпит на очевидци и експертни изводи от досъдебното произвеждане ще бъдат прочетени и приобщени, с цел да бъдат взети поради от съда при постановяване на присъдата.

Максимилиан Ш. е упрекнат, че на 10.08 2021 година в курорта Златни пясъци, съзнателно умъртвил собствен съотечественик (33 г.), като закононарушението е осъществено по изключително непосилен метод за убития и с особена свирепост.

Наказанието, което законът планува за действието е „ отнемане от независимост “ от 15 до 20 години, пожизнен затвор и пожизнен затвор без подмяна.

Според държавното обвиняване, на 30 юли 2021 година, 16 немски туристи, измежду които подсъдимият и жертвата, пристигнали за лятна отмора у нас. На 9 август, част от групата се събрала в една от хотелските стаи, използвали алкохол, след което се отправили към крайбрежната алея, с цел да се срещнат с други свои познати. Максимилиан Ш. и 33-годишният му другар се върнали в наетия апартамент в ранните часове на 10 август 2021 година Били пияни и много шумни. Останалите жители на хотелската стая и админът на хотела им създали забележки, само че без резултат. Около 4:50 ч. двамата напуснали жилището. Според обвиняването, което е иззело записите от намиращите се видеокамери в региона, мъжете в началото вървели прегърнати, само че не след дълго паднали на пътното платно. Изправили се, като Максимилиан Ш. дърпал и блъскал приятеля си, който в един миг паднал на земята. Тогава подсъдимият почнал да му нанася голям брой удари с ръце и крайници в горната част на тялото и най- към този момент в региона на главата. След като открил, че обезобразеният му другар е умрял, Максимилиан се прибрал в хотелската стая. Опитал да почисти кръвта по себе си, облеклата и обувките си, а по-късно лежащ да спи. Тялото на убития било намерено от румънски екскурзиант, който извикал полицейски екип.

При направената аутопсия е било открито, че убитият е бил в тежка степен на алкохолно повлияване. Съдебно- здравната експертиза на Максимилиан Ш. е посочила, че той е бил в положение на нормално алкохолно опиване – лека към междинна степен. Налице са били и данни за приложимост на психоактивни субстанции. Той е неведнъж осъждан в Германия – за насила, за ръководство на автомобил без шофьорска брошура, палеж и контрабанда на оръжие. Подсъдимият е имал близки връзки с жертвата.

Съдът конституира като частни обвинители, посредством назначения у нас повереник, околните на убития, имащи качеството на потърпевши от закононарушението – татко му и сестра му.

Следващото правосъдно съвещание по делото е планувано за 30 май 2023 година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР