Варненският окръжен съд призна за виновен 43-годишния Желез Я., че

...
Варненският окръжен съд призна за виновен 43-годишния Желез Я., че
Коментари Харесай

43-годишен варненец осъден за отглеждане на коноп и разпространение на марихуана

Варненският областен съд призна за отговорен 43-годишния Желез Я., че без позволение, държал за разпространяване огромни количества високорискови наркотични субстанции и отглеждал растения от рода на конопа.

Делото беше решено в един ден, незабавно след осъществяване на разпоредителното съвещание. Подсъдимият се възползва от правото си да изиска кратко правосъдно разследване, като призна обстоятелствата изнесени в обвинителния акт. В този случай законът планува понижаване на размера на наказването „ отнемане от независимост “с 1/3.

Подсъдимият имал апартамент и гараж във Варна, които не употребявал. От другари наел още едно жилище в квартал Възраждане. Решил да се занимава с развъждане, сушене и разпространяване на марихуана. Снабдил се с съоръжение и пригодил трите пространства за оранжерии. През есента на 2022 година засадил и разположил в единия апартамент 76 саксии с растения от рода на конопа, а в другия приготвил 70 саксии за развъждане. В жилището, към което имало гараж, Желез Я. съхранявал подготвена продукция марихуана, торове, препарати и други движимости, имащи отношение към незаконната му активност. На 7 декември 2022 година била извършена профилирана полицейска интервенция против разпространяването на наркотични субстанции. При нея от парцелите на Желез били конфискувани над 13 511 грама марихуана на обща стойност 81 067,86 лв., както и 146 растения в друг етап на напредък.

Мъжът е с чисто правосъдно минало, висше обучение, работи и има семейство, за което се грижи.

Варненският областен съд наказа Желез Я. за разпространяването на опиати с 4 години и 6 месеца затвор и 10 хиляди лева санкция, а за развъждането на неразрешените от закона растения, с 3 години „ отнемане от независимост “ и 5 хиляди лв. санкция. Размерът на наказванията беше понижен с 1/3 поради процедурата, по която беше прегледано наказателното произвеждане – до 3 години за първото закононарушение и до 2 години за второто. Съдът извърши задължението си, като групира присъдите и опреди 43-годишният мъж да търпи по-тежкото наказване – 3 години затвор и 10 хиляди лв. санкция. Изтърпяването беше отсрочено с 5 години изпитателен период.

Присъдата не е дефинитивна и предстои на въззивна инспекция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР