Варненският окръжен съд призна за виновен 35-годишния Дончо М. за

...
Варненският окръжен съд призна за виновен 35-годишния Дончо М. за
Коментари Харесай

Във Варна осъдиха на доживотен затвор мъж, убил свой познат с особена жестокост 

Варненският областен съд призна за отговорен 35-годишния Дончо М. за това, че съзнателно и с особена свирепост умъртвил собствен прочут. Престъплението е осъществено при условия на рисков рецидив. Съдът му наложи наказване „ пожизнен затвор “, което да бъде търпяно при първичен специфичен режим. Петчленният правосъден състав го откри за отговорен и че при изискванията на рисков рецидив е лишил движими движимости на жертвата на стойност 868 лв., като за това действие бе наказан на 5 години затвор. Дончо М. ще търпи по-тежкото от двете санкции. 
Варненският областен съд почете в целокупност предявените цивилен искове от майката и сестрата на убития. Дончо М. е наказан да им заплати по 150 хиляди лв. обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди вследствие на действието, ведно със законната рента, считано от датата на действието – 13.02.2021 година, до окончателното погашение на сумата.
Съдът оправна подсъдимия по първичното възведеното му обвиняване да е направил обир, съпроводен с ликвидиране.
Делото се преглежда за повторно, откакто Варненският апелативен съд анулира първичната присъда на Окръжен съд – Варна и върна делото за ново разглеждане от различен състав. Така през юли тази година правосъдното разследване стартира изначало.
Тежкото закононарушение било осъществено на 12-и февруари 2021 година. Дончо М. и 51-годишната му жертва се познавали, защото работели дружно по строителни обекти. Към датата на закононарушението и двамата мъже били безработни. На 12 февруари 2021 година, Дончо М. бил поканен на посетители в дома на своя сътрудник в ж.к. Вл. Варненчик. Когато дошъл на адреса 35-годишният мъж позвънил на различен звънец и несъзнателно бил забелязан от един от живущите във входа. Влизането му в блока било записано и от охранителните камери в постройката.  Около 23 ч. жертвата разговарял със собствен прочут по телефона, като споделил, че негов другар му е на посетители и се черпели. Записите на камерите засичат, че към 2 ч.след среднощ, подсъдимият Дончо М. отишъл до магазин наоколо и се върнал назад в жилището на своя прочут с покупки. Според съдебно-медицинската експертиза, мъжът бил погубен посредством удари с чук в главата. Заключението показва, че били нанесени общо 17 удара. Липсват доказателства за защитни пострадвания от страна на жертвата. След убийството, на 13 февруари към обяд,  Дончо М. изнесъл от жилището тв приемник, поръчал такси и го занесъл в заложна къща. По-късно вечерта още веднъж се върнал в жилището на жертвата и прекарал там цялата нощ. На сутринта изнесъл още движимости – втори тв приемник, мобилен телефон, портативен компютър, които също опитал да продаде. На 14-и февруари близки на убития подали сигнал в полицията, че не могат да се свържат със своя родственик. Същият ден той бил открит мъртъв в жилището си. При задържането на Дончо М., телефонът на убития бил открит в дома му. 
Пред съда той призна виновността си и съобщи, че съжалява за осъщественото. Обясни, че когато отишъл в дома на жертвата, нямал желание да го ограбва. Там използвал опиат, бил несъответстващ и не помнел огромна част от случилото се. 
Според заключенията на назначените по делото правосъдни експертизи, обаче той е могъл да схваща свойството и смисъла на осъщественото от него закононарушение. В хода на правосъдното разследване бяха изслушани движимостите лица, изготвили ДНК, техническа и идентификационната, химическа, съдебно-медицинска, психическа и психиатрична експертизи. 
Дончо М. е роден в Добрич, неведнъж осъждан за разнообразни закононарушения. 

Присъдата на Варненския областен съд предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен период от през днешния ден. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР