Варненският окръжен съд остави без уважение искането за изменение на

...
Варненският окръжен съд остави без уважение искането за изменение на
Коментари Харесай

Отказаха на 19-годишния Кристиян по-лека мярка от домашен арест


Варненският областен съд остави без почитание настояването за изменение на мярката за неотклонение на 19-годишния Кристиян Т. от " домакински арест “ в по-лека. Той дружно с 37-годишния Галин М. са упрекнати за ликвидиране на охранител във варненска дискотека.

Престъплението е осъществено на 28.01.2018г. към 2,10 след среднощ. Тогава 36-годишният охранител на дискотека " Гетсби “ Армен А. беше намушкан над 10 пъти с нож – като единия от ударите е бил в региона на сърцето, откакто се опитал да разтърве младежи, провокирали скандал в нощния клуб. Само съответната интервенция на лекарите избавила живота на телохранителя. Обвинението сочи като директен причинител на закононарушението 37-годишния Галин М., който нанасял ударите с нож, до момента в който тогава десетокласникът Кристиян Т. държал охранителя.

Престъплението, в което са упрекнати двамата е тежко по смисъла на закона и наказването е същото като за довършеното закононарушение, като се взема поради степента на реализиране на желанието и аргументите, заради които закононарушението е останало незавършено. За действието плануваното наказване в Наказателен кодекс е " отнемане от независимост “ за период от 15 до 20г., пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна.

Обвинителният акт беше импортиран в съда през септември 2018г. През август 2019г. се наложи делото да тръгне през цялото време, след отказ на правосъдния състав. Тогава отбраната на подсъдимия Кристиян Т. изрази подозрение в безпристрастността и непредубедеността на съдиите и прокурора по делото.

Пред съда отбраната на Кристиян Т. уточни, че има няколко нови условия, поради които се желае преразглеждане на избраната мярка за неотклонение " домакински арест “. Посочено беше, че от задържането на подсъдимия са минали съвсем 2 години и 4 месеца, което надхвърляло рационалния период за ограничение на свободното напредване. Според юриста на 19-годишния юноша, огромният интервал прекаран в изолираност прави извънредно сложна акомодацията му в обществото и нанася провали върху душeвността му. Освен това пред съда бяха показани документи, доказващи желанието на Кристиян Т. да приключи междинното си обучение.

Позицията на държавното обвиняване беше, че молбата на подсъдимия е неоснователна, защото няма нови условия, които да постановат изменение на избраната мярка за неотклонение " домакински арест “ в по-лека. От прокуратурата показаха, че не би трябвало да е проблем завършването на образованието да стане отдалечено, както и полагането на изпити. Представителят на Окръжна прокуратура – Варна напомни, че Кристиян Т. е обвиняем за тежко съзнателно закононарушение и има три влезнали в действие присъди, както и още три висящи производства против него.

Петчленният състав на Варненския областен съд като взе поради мненията на страните реши, че на са налице нови условия, които да постановат преразглеждане на избраната мярка за неотклонение " домакински арест “. Предвид тежестта на закононарушението и плануваното наказване за него, началният стадий на правосъдното разследване, както и личността на подсъдимия, съдът реши че все още избраната мярка за неотклонение " домакински арест “ се явява най- съответна и отхвърли изменението й в по-лека.  

Определението на Окръжен съд - Варна предстои на обжалване пред Апелативен съд – Варна.  

Следващото правосъдно съвещание по делото е планувано за 12.06.2020г.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР