Варненският окръжен съд не уважи искането на Станимир Р. и

...
Варненският окръжен съд не уважи искането на Станимир Р. и
Коментари Харесай

Съдът отказа да пусне на свобода обвиняем за убийство на германец в Златни пясъци

Варненският областен съд не почете настояването на Станимир Р. и отхвърли да промени най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража в по-лека.

През юли предходната година,33-годишният мъж беше притеглен към наказателна отговорност за ликвидиране на немски жител в курорта Златни пясъци. Според прокуратурата, закононарушението е осъществено в съучастничество със брачната половинка на жертвата – 43-годишната Агнес Т., посочена за подстрекател.

Според обвиняването, родената в Азербайджан германка и Станимир Р., от Генерал Тошево, се срещнали в Германия. Мъжът работел като автомонтьор, а Агнес, която била счетоводител и преводач от съветски, била негов клиент. Според проверяващите, на неустановена дата през юни- юли 2022 година, в Германия и България, Агнес склонила българина да убие 45-годишния и́ брачен партньор против сумата от 20 хиляди евро.

Семейството пристигнало на отмора в България, като на 8 юли предходната година, немският екскурзиант бил открит удушен в курорта Златни пясъци. Според прокуратурата, убийството е осъществено с користна цел по изключително непосилен за жертвата метод. При задържането на Станимир Р., у него били открити 10 хиляди евро, които мъжът твърдял, че са му дадени от Агнес за ремонт на колата и́.

За съзнателно ликвидиране, наказването в Наказателен кодекс е от 15 до 20 години „ лишавана от независимост “, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна.

Пред съда, бранителят на Станимир Р. обоснова настояването за смяна на мярката за неотклонение с обстоятелството, че по делото не се събират нови доказателства. Липсвала и заплаха той да се укрие или извърши закононарушение, защото имал непрекъснат адрес у нас, на който би могъл да бъде арестуван. Освен това имал многочленно семейство, за което трябвало да се грижи, както и здравословни проблеми.

Държавното обвиняване уточни, че този месец са пристигнали обилни по размер доказателствени материали от немските управляващи. Те са получени вследствие на изпратена до тях Европейска заповед за следствие, като следва документите за бъдат преведени и приобщени към производството.

Съдът рапортува и получена информация от следствения арест за оказаната здравна помощ на Станимир Р.

След като се срещна с петото подред искане на обвинения и материалите по делото, правосъдният състав на Варненския областен съд реши, че не е разколебано обоснованото съмнение за съпричастността на Станимир Р. към повдигнатото обвиняване. От определянето на най-тежката мярка за неотклонение е минала 1 година и 2 месеца, като срокът не надвишава оптимално планувания в закона.

Съдът не споделя мнението, че е намалял рискът от укриване или осъществяване на закононарушение. Деянието е с висока степен на социална заплаха и по никакъв метод тя не е снишена, в това число и във връзка с личността на Станимир Р.

Варненският областен съд уточни, че от показаните информации и медицински документи не намира някакво обостряне на болестта на обвинения, друго от коментираното неведнъж в предходни обсъждания на настояванията за смяна на мярката.

Наличието на непрекъснат адрес също не е задоволителен аргумент, с цел да се пренебрегне риска от укриване или осъществяване на закононарушение. Наблюденията на съда са, че по делото се е работило ритмично досега на изпращането на Европейската заповед за следствие. Предвид обстоятелството, че по делото този месец са получени желаните от немските управляващи материали, съдът реши, че следва да остави без почитание молбата на Станимир Р. и удостовери задържането му под стража.

Определението предстои на обжалване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР