Варненският квартал Успех“ (т.нар. Квартал на слепите“) се превръща в

...
Варненският квартал Успех“ (т.нар. Квартал на слепите“) се превръща в
Коментари Харесай

Един варненски квартал се преобразява благодарение на доброволния труд на неговите жители

Варненският квартал „ Успех “ (т.нар. „ Квартал на слепите “) се трансформира в територия на обществени пространства, с помощта на труда на доброволците от съдружие „ Пауър Джъмп “ и локалните поданици в квартала.

Предимно с подръчни, натурални и рециклирани материали като палети, автомобилни гуми, дъски, багра, в малко известния квартал в града се построяват огради, площадки за игра, места за срещи, беседки, даже и кино екран наоткрито.

Местната самодейност е част от националния план „ _Място “ на съдружие БГ Бъди Активен, в границите на който в 10 обитаеми места в страната дребни организации дружно с локалните поданици би трябвало да изберат занемарено пространство, което да преобразят и трансформират в място за обществени срещи и събития.



„ Мястото “ във Варна се случва в квартал „ Успех “ – това е кварталът директно до дружество „ Успех “ на Съюза на слепите в България, който се намира в промишлената зона над Циркова площадка, в квартал „ Победа “. Територията е малко позната на мнозина варненци, заради скритата си локация и неналичието на задоволително обществени събития, които да привлекат вниманието на жителите.



Целият регион в близост е кондензиран с предприятия и жилищни комплекси, в които в социалистическия интервал са събрани да живеят и работят там хора със зрителни, слухови и двигателни нарушавания, деца, лишени от наставнически грижи, както и приютът за бездомни. Социалната изолираност, която се е получава в този квартал, го прави толкоз чужд за външния свят. Това е повода съдружие „ Пауър Джъмп “ да избере да осъществя план „ _Място “ тъкмо там. Сдружението стартира да работи с локалната общественост още в края на 2017 година, като провежда профилирани тренировки по пукотевица с лък за незрящи и зрително затруднени. В следствие образуваният екип се явява на съревнование при започване на лято 2018 година, където печели купата дружно с няколко медала. Успешното съдействие е спомагателен тласък да се работи на територията на „ Успех “, с цел да се ангажира и задейства локалната общественост.



В рамките на самодейността за превръщане на квартала се оформят зелени площи с огради от гуми, оформят се места за събиране и срещи с палети, беседка, начертани площадки за игра, маси за настолни игри. След приключването на смяната в пространствата на региона до 7 август, ще бъде планувано и откриващо събитие, което да събере целия квартал и да се отпразнува свършената работа. Сдружение „ Пауър Джъмп “ възнамерява още и ексцентрични бъдещи планове в региона, които от една страна да задействат локалната общественост и да им предложат смислени други възможности за свободното време, а от друга – да вкарат външни хора в общественост и да предизвикат разнообразни обществени интеракции.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР