Варненският и Великопреславски архиерай Йоан оттегли подкрепа за приемане на

...
Варненският и Великопреславски архиерай Йоан оттегли подкрепа за приемане на
Коментари Харесай

Варненският Дядо Йоан оттегли подкрепа за синодалната наредба за избор на митрополити

Варненският и Великопреславски архиерай Йоан отдръпна поддръжка за приемане на синодалната разпоредба за избор на митрополити. Заедно с Врачанския епископ излязоха с общо послание, написа.

То е подбудено от това, че преди дни Светият Синод одобри разпоредба за избора на епархийски митрополити в бъдеще. Тя планува те да бъдат избирани от Светия Синод, а не както до момента посредством епархийско изборно заседание. Промяната е по отношение на касирането на избора за Сливенски митрополит и други случаи, в които висшите духовници откриват обстоятелства за предпоставен избор при по този начин наречените епархийски събрания. Това, съгласно висшите духовници, нарушава йерархическия ред в Църквата.

Вчера обаче владиците на Варна и Враца излязоха с общо мнение. Публикуваме го без редакторска интервенция:

Обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий по отношение на синодалната разпоредба за избор на митрополити

Последните дни сърцата ни са изпълнени от огромна духовна паника, тъй като настъпи голямо разделяне измежду вярващите индивиди от родната ни свети Църква. Намираме се в изключително удобно време на опомняне, когато се нижат дните на третата подготвителна Неделя към Великия пост.

" Църквата е общият дом на всички “, споделя свети Йоан Златоуст (Из Беседа към Евангелието съгласно Матей, XXXII, 6, в: Творения, Том VII, с. 370). Към благоустрояването на този наш общ дом сме призвани всички ние, православните християни, без значение от нашето служение и чин в Богочовешкия организъм. Същият свети отец написа: " Църквата не познава разлика сред епископ и чиновник “ (Из Беседа към посланието на свети деятел Павел до Филимона, I, 1, в: Творения, Том XI, с. 917).

Грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, почтено свещенство и набожен народ.

В това служение, в устрема си да служим на Църквата, ние като индивиди безспорно позволяваме недостатъци, пропуски и неточности. Такова едно преждевременно решение, което провокира огромно разстройване измежду църковния народ, беше признатата на съвещанието на Св. Синод на БПЦ–БП на 24 февруари т.г. " синодална разпоредба “. По нея се произнесоха авторитетни адвокати и други експерти, които установяваха съществени проблеми предвид на досегашната процедура, на Устава на БПЦ–БП и на държавното законодателство. Стана ясно, че сходна разпоредба не може да бъде призната и приложена.

В името на любовта, мира и единството на Българската православна черква, както и за отбягване на всяка сексапил и ужас у народа Божи, заявяваме, че отдръпваме своята поддръжка за приемане на синодалната разпоредба.

Първият човек, който е влезнал в Рая е бил разбойникът. И първият човек, който отишъл в пъкъла е бил деятел на Христос. И методът, по който се е случило всичко това, е огромен урок за нас. Затова човек в никакъв случай не би трябвало да се отчайва или слага кръст на някой различен. Ние, братята архиереи, би трябвало да намерим общоприемливо решение, съгласно с Устава на БПЦ, в братско единогласие и за положителното на светата Църква. Призоваваме вярващият народ към усърдна молитва за превъзмогване на зародилото разстройване и за възобновяване на църковния мир.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР