Варненският апелативен съд потвърди определение на Варненския окръжен съд от

...
Варненският апелативен съд потвърди определение на Варненския окръжен съд от
Коментари Харесай

Апелативният съд потвърди ареста на руски гражданин, издирван за укриване на данъци

Варненският апелативен съд удостовери определение на Варненския областен съд от 2 август, с което съветски жител, търсен от родината си за укриване на налози, е арестуван под стража. Макар, че през вчерашния ден първата инстанция се произнесе всъщност за екстрадицията му, производството по установяване на мярката му за неотклонение е инициирано преди този момент, с тъжба против предходния правосъден акт на Окръжния съд. Освен това, решението за екстрадиция не е дефинитивно и предстои на обжалване.

Пресслужбата напомня, че 46-годишният Алексей А. е търсен по обвиняване в укриване на налози в огромни размери. В резултат на действието са били нанесени вреди на съветската държавна хазна за над 282,5 млн. рубли. Според управляващите в родината му, мъжът се е укрил, което е наложило интернационално търсене посредством Интерпол. При предишно изговаряне Варненският апелативен съд му дефинира краткотрайна мярка за неотклонение " домакински арест “. В рамките на 40-дневния период молещата страна е изпратила нужните документи по настояването за екстрадиция.

Това е дало съображение на Окръжната прокуратура да изиска непрекъснат арест. Искането е почетено от Окръжния съд на 2 август и точно това определение се апелира. В правосъдното съвещание юристът призна, че производството е лишено от наличие, защото с вчерашното си решение първата инстанция позволи екстрадицията на съветския жител и удостовери задържането му под стража.

Представителят на Апелативната прокуратура се съгласи с тази позиция. Варненският апелативен съд взе поради, че делото е претърпяло развиване пред първата инстанция и тя е постановила решение за предаване на Алексей А. на искащата го страна. Произнасянето е обвързано с наредбата на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, че във всички случаи на решение, с което позволява екстрадицията, съдът взема мярка за неотклонение " задържане под стража “ във връзка с желаното лице до фактическото му предаване.

Макар и официално от позиция на закона, е належащо въззивната инстанция да се произнесе по поставеното от отбраната искане за преразглеждане на взетата на 2. август мярка. Съдебният състав реши, че атакуваното определение е в детайли и добре аргументирано, и показа всички учредения в него. И тази инстанция е безапелационна, че на никое място в материалите по делото няма данни за риск от вероятно гонене на желаното лице по политически аргументи или от изтезания и нечовешко отношение. Деянието, за което Алексей А. е упрекнат, е осъществено през 2015 година, а издирването му е почнало през 2018 година Няма доказателства по делото, които да вършат връзка сред лицето и актуалната политическа обстановка.

Целта на мярката за неотклонение е да предотврати заплахата от бягство и укриване, и да обезпечи наличие на лицето в същинското произвеждане по екстрадиция и възможното му предаване. Тази заплаха и възможното разстройване на предаването при вероятно дефинитивно решение за екстрадиция, се допуска от обстоятелството, че лицето е непознат жител, обитава в страна, друга от тази, в която се води наказателното произвеждане за тежко икономическо закононарушение.

При предходното изговаряне, Варненският апелативен съд е взел поради подвижността на съветския жител и многократното овакантяване на страната. Рискът от бягство се усилва с оглед вчерашното решение на Варненския областен съд за изгонването му, което не е дефинитивно и предстои на въззивен надзор. С тези причини Апелативен съд – Варна удостовери законността на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на търсения от съветските правосъдни управляващи Алексей А. Определението е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР