Варненският апелативен съд постанови домашен арест на украински гражданин, издирван

...
Варненският апелативен съд постанови домашен арест на украински гражданин, издирван
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна пусна под домашен арест украинец, издирван за изтърпяване на наказание в родината си

Варненският апелативен съд постанови домакински арест на украински жител, търсен от родината си, с цел да изтърпи наказване по влезнала в действие присъда.

Той апелира пред актуалната инстанция определение на Варненския областен съд, с което е бил арестуван под стража за период до 40 дни.

40-годишният Станислав Х. е роден в Украйна, само че живее в Израел и има и израелско поданство. Осъден е бил в родината си на 8 години и 6 месеца отнемане от независимост за това, че е употребявал приходи от противозаконна търговия и произвеждане на наркотични субстанции. От данните по делото оказва се, че от 2010 до 2012 година в гр. Херсон дружно с двама съучастници създал и продал амфетамин и метамфетамин. Заповед за задържане е била издадена от Областния съд в гр. Херсон през 2012 година, а през 2013 година мъжът е бил разгласен за интернационално търсене посредством Интерпол. Чуждият жител е бил задържан на Летище Варна.

Адвокатът на Станислав Х. показа контракт за наем на апартамент във Варна и характерност за личността му от шеф в Израел. Така аргументира неналичието на социална заплаха на търсеното лице. Защитникът акцентира, че специалността на мъжа е обвързвана със строителство на цивилен и секретни обекти.

Представителят на Апелативната прокуратура опонира, че показаните документи по никакъв метод не биха препятствали опцията Станислав да се укрие, с цел да избегне производството по екстрадиция и изтърпяването на наказването в Украйна.

Въззивният правосъден състав съобрази постъпилата в България посредством Интерпол заповед за задържане, в която е отразено осъждането за осъществени две закононарушения по Наказателния кодекс на Украйна, свързани с нелегално произвеждане, закупуване, предпазване, превозване, изпращане или продажба на наркотични, психотропни субстанции и техните аналози. Тези правни правила имат аналог и в националното право на България, като действията се санкционират с отнемане от независимост над 1 година. Съдът регистрира, че украинските управляващи са заявили желание за екстрадиция. Има заплаха желаното лице да се укрие от идната процедура, поради данните за неговата подвижност и мнението му, че е осведомен за присъдата. Станислав Х. трайно се е открил в Израел. По делото обаче няма данни, които да обосноват висока степен на заплаха от укриване. Затова най-тежката мярка за неотклонение се явява несъответствуваща, уточни съдът. Освен това, през май тази година Украйна публично е уведомила държавите-членки на Съвета на Европа за неспособност да подсигурява осъществяване на уговорките си по голям брой интернационалните контракти, в това число Европейската спогодба за екстрадиция.

Представеният през днешния ден контракт за наем, който удостоверява, че желаното лице ще има местоживеене на територия та на Варна даде съображение на съда да одобри, че реализирането на желание от укриване ще се избегне посредством краткотрайното задържане на непознатия жител под домакински арест за период до 40 дни. Мярката ще се управлява с електронно наблюдаване.

Определението на Апелативен съд – Варна не предстои на обжалване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР