Варненският апелативен съд отмени присъда на Окръжен съд – Добрич,

...
Варненският апелативен съд отмени присъда на Окръжен съд – Добрич,
Коментари Харесай

Апелативен съд -Варна отмени присъда за опит за убийство, бил невменяем

Варненският апелативен съд анулира присъда на Окръжен съд – Добрич, с която обвиняем е бил приет за отговорен за осъществяване на опит да убие някогашната си брачна половинка при изискванията на домашно принуждение и за владеене на огнестрелно оръжие без позволение. Въззивната инстанция приключи воденото против Метин К. наказателно произвеждане, откакто се потвърди, че той е неуравновесен и не може да носи наказателна отговорност. Добричкият областен съд му е наложил наказване отнемане от независимост за 6 години. Делото пред втората инстанция бе формирано след постъпили митинг от прокуратурата и тъжба от подсъдимия.

Метин и брачната половинка му имали две деца, само че били във влошени връзки и в развой на бракоразвод. Със правосъдно решение мъжът бил длъжен да се въздържа от осъществяване на домашно принуждение и му било неразрешено да доближава нея, жилището и местоработата й в Добрич. Въпреки това, съпрузите контактували всеки ден - той посещавал дома, където дамата и децата живеели. На 26 юни 2020 година в жилището били съпрузите и щерка им. Мъжът носел газов револвер, модифициран в военен и муниции. Използвал го, с цел да заплаши дамата и момичето. По-късно тримата тръгнали да вземат другото дете от ясла. Жената съумяла да затвори входната врата на блока, двете останали вътре, а мъжът - на открито. Той счупил стъклото на вратата и стрелял против брачната половинка си. Два от патроните попаднали в тялото й. Стрелецът опитал да се укрие от полицейските органи. На идващия ден бил обкръжен от чиновници на Министерство на вътрешните работи. Заплашвал, че ще се простреля, насочвайки револвера към главата си. В последна сметка се предал.

Изследваното от движимости лица оръжие било огнестрелно и годно да възпроизведе  изстрели. Разполагало е с задоволителна мощност да аргументи гибел, ако проектил засегне жизненоважни органи. При стрелбата против дамата такива органи не били наранени. Пред първоинстанционния съд брачният партньор направил признания. След постановяването на присъдата здравето му се влошило в резултат на мозъчен инсулт. Диагностициран бил и с органично разстройство на личността. Затова въззивната инстанция назначи две съдебно-психиатрични и психични експертизи с разстояние от 6 месеца с оглед следене на положението му. Целта бе да се откри настоящото психическо здраве на Метин К. и годността му да взе участие в наказателното произвеждане.

Според заключението на специалистите, положението на подсъдимия не му разрешава да управлява постъпките и държанието си. Той е изпаднал в дълготрайно разстройство на съзнанието, което изключва вменяемостта. Поради това Метин К. не е наказателно отговорно лице. Това е съображение за преустановяване на делото и анулация на първоинстанционната присъда. Решението може да се апелира пред Върховен касационен съд.

След влизане в действие на правосъдния акт следва Районен съд – Добрич да реши какви насилствени медицински ограничения да бъдат взети във връзка с Метин К.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР