Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Разград,

...
Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Разград,
Коментари Харесай

По-сурово наказание за мъже, обрали и нападнали възрастен инвалид в Разград

 Варненският апелативен съд промени присъда на Окръжен съд – Разград, с която е приета виновността на Дечо А. и Ибрям А. за осъществен в съучастничество обир, оповестиха от пресслужбата на институцията. Въззивната инстанция усили двойно наложените им санкции – вместо избраните от първата инстанция за Дечо 4 години, той ще бъде лишен от независимост 8 години. Размерът на глобата на Ибрям нараства от 3 години и 4 месеца на 6 години и 8 месеца. Двамата направили закононарушението като използвали мощ и закани, при изискванията на рисков рецидив. Според обвинителния акт, Дечо е работил при продължавано закононарушение, като лишил непознати движими движимости – парична сума в размер на 5 500 лева Ибрям пък взел участие в присвояването на 1 500 лева

Двамата поданици на Кубрат били близки другари и се издържали най-вече от похищения против непозната благосъстоятелност. През януари тази година решили още веднъж да си набират средства незаконно. Набелязали дома на самотно живеещ възрастен трудноподвижен човек. Влезли в стаята, където в инвалидния си стол мъжът гледал телевизия. Докато единият сломявал съпротивата му, другият извадил от под дюшека на леглото 1 500 лева.Пострадалият се страхувал от възможна разпра и не съобщил за случая. Няколко дни по-късно Дечо, уверен, че възрастният мъж има още пари, решил да ги отнеме. Влязъл в стаята на спящия човек, само че го събудил и опитът бил осуетен. Този път потърпевшият подал сигнал в полицията. Подсъдимите създали признания.

Съдебният акт на Окръжния съд в Разград бе нападнат с митинг от прокуратурата. Държавното обвиняване изиска от апелативната инстанция да усили глобите. Прокуратурата обърна внимание на предварителната подготовка, упоритостта за реализиране на задачата, забележителния размер на вредите, осъществената насила и личността на потърпевшия – самотно живеещ възрастен мъж, трудноподвижен и на практика безсилен.

Апелативният съд стигна до извод, че е нужна проверка на размера на наказванията. В решението се акцентира смисъла на времето, мястото, метода на осъществяване на закононарушенията и държанието на двамата. Те разпределили функциите си и упражнили интензивна насила по отношение на пострадалия, макар нежното му здраве. Съдебният състав обръща внимание, че двамата другари са чести съизвършители на закононарушения срещу собствеността – осъждани са за пет такива взаимни действия. Отделно, имат и голям брой други присъди. Това демонстрира трайните им незаконни привички и възприемането на похищенията против непознато имущество като обикновено средство за прехрана.

Съдът регистрира, че социално-възпитателната работа в местата за отнемане от независимост не е дала задоволителен резултат. Затова въззивният състав смята, че с по-продължителна изолираност и целенасочена работа, ще се реализиран задачите на закона. Воден от тези причини, Апелативният съд промени присъдата на Окръжен съд – Разград като усили наказването на двамата подсъдими за обир в съучастничество, с приложимост на мощ и закани: на Дечо А. – на 8 години отнемане от независимост, а на Ибрям А. - на 6 години и 8 месеца. Наложените наказания са и безапелационно предизвестие към неустойчивите членове на обществото. Към зачестилите жестоки набези над самотни възрастни хора в дребни обитаеми места би трябвало да се прояви безапелационна непоносимост.

            Решението предстои на касационен надзор от Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР