Варненският апелативен съд допусна екстрадицията на турски гражданин, който ще

...
Варненският апелативен съд допусна екстрадицията на турски гражданин, който ще
Коментари Харесай

Турски гражданин ще бъде екстрадиран заради трафик на наркотици

Варненският апелативен съд позволи екстрадицията на турски жител, който ще бъде предаден на правосъдните управляващи в Република Турция. Там против него се води наказателно произвеждане за трафик и доставка на опиати и стимулиращи субстанции. Има данни, че това се е случило 5 пъти през тази и предходната година.

Времето на осъществяване на закононарушенията наложи въззивната инстанция да промени решението на Шуменския областен съд, защото той е позволил екстрадицията, като се е произнесъл единствено за едно от обособените действия.

Южната ни съседка е поискала изгонването на Гьокалп В. поради водено против него наказателно произвеждане от Наказателния съд за тежки закононарушения в гр. Маниса. Той е упрекнат в трафик или доставка на опиати и стимуланти. Издадена е била заповед за ареста му.

38-годишният мъж съобщи и пред Апелативния съд несъгласието си да бъде предаден на способените органи в родината си. Обяснил, че се притеснява от отмъщение, защото е оказал помощ за залавянето на хора, участващи в разпространяване на опиати. Адвокатът му смята, че българската страна не е била сезирана по надлежния ред. Апелативният прокурор уточни, че турската страна е дала задоволително гаранции, че мъжът, чието предаване се желае, няма да бъде подлаган на гонене, принуждение, мъчение или на грубо, нечовешко или унизително отношение.

Апелативният съд е приел, че проверяваният правосъден акт не страда от приписваните му от отбраната пороци. Начинът на предаване на молбата за екстрадиция – по дипломатически път - подхожда на разпоредбите, разказани в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Предоставени са и нужните гаранции, че закононарушенията не са политически или военни, и че желаното лице разполага с всички права според интернационалните конвенции, по които Република Турция е страна. Съдебният акт не предстои на обжалване.

Автор: Надежда Сутрева

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР