Варненския митрополит Йоан и врачанския митрополит Григорий излязоха със съвместно

...
Варненския митрополит Йоан и врачанския митрополит Григорий излязоха със съвместно
Коментари Харесай

И митрополит Григорий оттегли подкрепата си за синодалната наредба, която спря изборите в Сливен

Варненския митрополит Йоан и врачанския митрополит Григорий излязоха със взаимно послание, в което показват, че отдръпват поддръжката си за синодната разпоредба, която промени разпоредбите за избор на епархийски митрополит в Сливен.

В позицията си те показват, че са обезпокоени от разделянето до което е довела наредбата. Тя промени разпоредбите за избор на митрополити в средата на почнала процедура след гибелта на сливенския епископ Йоаникий. Това докара до митинги, както и до сезиране на институции. Свещеници от Сливенската епархия настояха и за среща с варненския митрополит, който е и краткотрайно ръководещ.

По-рано митрополитът за Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф също излезе със мнение, в което уточни, касирането на избора и приемането на наредбата са прибързани и безотговорни решения. Заради това, че не е в България той не взима присъединяване по време на гласуванията. 

Още по време на съвещанието на висшия клир трима митрополити показаха изключително мнение - ловчанския Гавриил, неврокопския Серафим и видинския Даниил. Така при наново гласоподаване на същата точка се вижда, че петима висши духовници биха дали своят вот срещу противоречивото решение, а от другата страна остават седем гласа. Гласуването е планувано за 12 и 13 март, а до тогава може да има още отводи. Междувременно главата на БПЦ - Патриарх Неофит остава в болница. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР