Варненските ценители ще имат удоволствието в рамките на проекта “Нова

...
Варненските ценители ще имат удоволствието в рамките на проекта “Нова
Коментари Харесай

Квартет “Фрош” гостува във Варна на 27 март

Варненските ценители ще имат удоволствието в границите на плана “Нова музикална сцена ” да се срещнат със Струнен квартет “Фрош ” - елитната групировка, която се наложи в последните години като най-ярък последовател на традициите на уважаваните ни типичен квартети Аврамов и Димов. На 27 март в Градската художествена изложба своето изкуство ще поднесат Негина Стоянова, цигулка, Петя Димитрова, цигулка, Мария Вълчанова, виола и Теодора Атанасова, виолончело.

Забележителният със своето изпълнителско майсторство квартет е изключително скъп от познавачите за равностойно проникновеното интерпретиране и на класическите творби, и на музиката на ХХ и ХХІ век. Програмата на концерта във Варна прелестно илюстрира този необятен диапазон от разнообразни столетия в музикалната история, в който квартетът работи. Но и освен това - “Фрош ” е групировка, за която български, а към този момент и задгранични композитори пишат особено нови произведения. Точно такава творба ще прозвучи премиерно за Варна - Струнен квартет №9 от Васил Казанджиев, основан през 2020 година Това е шестият струнен квартет, който забележителният български композитор написа за „ Фрош “.

Едно от огромните европейски имена в музиката от първата половина на ХХ век - полският композитор Карол Шимановски, творил в полето на модернизма и импресионизма, ще бъде показан с рядко изпълнявана у нас творба - Струнен квартет №2.

На финала на концерта четирите дами ще поднесат на варненската аудитория един от безспорните шедьоври на романтизма на ХІХ век, кондензиран с поетичност и музикална фикция - последният от трите струнни квартета, оп. 41, на Роберт Шуман.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР