Варненските полицаи задържаха мъж по време на нарушение на емблематично

...
Варненските полицаи задържаха мъж по време на нарушение на емблематично
Коментари Харесай

Млад мъж опита да влезе в подземията на Паметника на Почивка във Варна

Варненските служители на реда задържаха мъж по време на нарушаване на емблематично място в морската столица.

21 – годишен мъж е хванат, до момента в който се пробва да проникне в Паметника на Почивка, потвърдиха за от пресцентъра на полицията.

На входовете има подложен СОТ, който е алармирал за желанието на запалянкото да прегледа оборудването от вътрешната страна.

От полицията показаха, че няма постъпили сигнали при тях за навлизане в паметника, макар че напоследък се виждат цели групи от деца на 13 – 14 – годишна възраст, които демонстрират интерес към вътрешността на бетонния колос.

КАКВО ИМА ОТДОЛУ

Под повърхността се крие голям лабиринт от тунели, разпростряли се на няколко равнища. Монументът е единствено върхът на скритите подземен пространства като бомбоубежище и други зали. Във вътрешността на могилата е обособена даже полева болница.

Изоставеният парк на Варна

Изграденото под основите на паметника бомбоубежище е с потенциал от 1800 места. Част от него е пригодена за полева болница. Мястото е считано за съществена стратегическа артерия при възможна офанзива над града по време на Студената война. Градски митове описват за няколко равнища с най-модерна здравна техника за времето си.

В полевата болница е имало стаи за карантина, хирургическо поделение, санитарни пространства, вентилационни съоръжения и други. В два от входовете се влизало през врата, а в други два- през шахти. След къса разходка към хълма ясно се вижда, че евакуационните шахти са ситуирани на няколко равнища, което потвърждава съществуването на най-малко още едно равнище под болничното заведение, описа преди време за Moreto.net Пламен Стефанов. Той добавя, че се счита, че тунелите за евакуация и връзка под Варна са свързвали военните формирования под паметника с бомбоубежищата под Морската градина, община Варна и други стратегически здания в града. Към днешна дата една част от тунелите са разрушени при градежи, а друга част са наводнени.

ИСТОРИЯТА

Мястото, където е вдигнат паметникът, не е определено инцидентно. На извисяващото се на 110 метра надморска височина Турна тепе, където е вдигнат монументът, се е намирала „ Братска могила “ на борците срещу фашизма и капитализма. Освен това на историческия рид през Руско-турската война се е помещавал щабът на съветската войска.

Първата копка на градежа е през 1974 година. В продължение на 4 години с труда на 27 хиляди души са излети над 10 000 тона бетон дружно с 1000 тона арматура. Към голямата структура водят 301 стъпала. След построяването 180 прожектора осветяват паметника. В бронзов куб под арката пък непрекъснато гори безконечен огън. Склоновете на хълма са залесени с 20 хиляди декоративни дървета и шубраци, символизиращи падналите руски войни.

Автори на плана са скулптурите Евгени Брамов и Альоша Кафеджийски, които дружно с проектант Камен Горанов основават и скулптурния отбор на паметника. Той включва общо 7 човешки фигури с растеж над 11 метра. На едното крило са изобразени майки, които посрещат руски бойци, показани на другото крило на монумента. В средата на паметника с големи букви е изписано посланието „ Дружба от епохи за епохи “. Монументът действа като подобен до 1989 година, когато идва краят на социалистическия режим.

Преди две години бе направена проверка на всички бомбоубежища във Варненско и страната. Бомбоубежището под Паметника на Почивка не е в приемливо положение и не може да се употребява по предопределение при потребност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР