Варненската лъвица Косара от около седмица е част от обитателите

...
Варненската лъвица Косара от около седмица е част от обитателите
Коментари Харесай

Варненска лъвица е част от обитателите на Зоопарк Стара Загора

Варненската лъвица Косара от към седмица е част от жителите на Зоопарк Стара Загора.

Причината 11-годишната огромна котка да е настанена измежду зеленината на Аязмото е размножителен заем сред локалната зооградина и варненската. Дамата към момента се приспособява към новата конюнктура, само че е добре физически и от ден на ден се усеща като вкъщи си. Крайната цел е основаване на двойка и по-късно потомство със старозагорския лъв Симбаджи.

Варненската кралица на животните – Косара, е родена в София, само че отглеждана в Морската столица. Тя и преди се е запознавала със старозагорски представител на нейния жанр. През 2013 година посрещна на своя територия Симба и дружно сътвориха потомство през идната година от три лъвчета – едно женско и две мъжки. Братче и сестриче са преместени в Благоевград, а другото мъжко коте в Хасково.

От ноември 2019 година Косара е без половинка. От варненския зоокът с горест си спомнят Симба, умрял при тях от напреднала възраст.

Лъвицата, която е близо 200 кг, пропътува дистанцията от Варна до Стара Загора без проблем. Тя бе придружавана от екип експерти – доктор Михаил Василев и инж. Георги Тодоров, както и от Иванка Стоянова, шеф на общинско дружество „ Зоопарк – СЦ “ – Варна.

Документите по преместването на животното одобри от варненския си сътрудник новият шеф на Зоопарка в Стара Загора Ивелина Илиева. Тя е ученик на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет. И двамата ръководители на зооградини оповестиха, че занапред предстоят взаимни начинания, обмяна на хрумвания и опит.

Старозагорският зоопарк чака всеки миг да получи лиценз, с цел да посрещне феновете на разходките и животните в напълно обновената си конюнктура. Зооградината е с повърхност от 70 дка и е в сърцето на парк „ Митрополит Методий Кусев “. Създаден е преди 65 години и е вторият в България след София.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР