Варненецът Николай Маринов, който в момента е професор в Германия,

...
Варненецът Николай Маринов, който в момента е професор в Германия,
Коментари Харесай

Успял варненец подарява къщата си в центъра безвъзмездно!

Варненецът Николай Маринов, който сега е професор в Германия, направи неповторим жест за града. В писмо до редакцията той осведоми, че подарява безплатно двуетажната си къща на ул. „ Парижка комуна ”, като единственото му изискване е тя да бъде превърната в детска градина, лечебно заведение или дом за възрастни хора. Така той цели да предизвика жителите на околност Салтанат в Морската градина да се реалокират да живеят на друго място, защото Варна заслужава да има по-голям парк.

„ Уважаеми съграждани,

Казвам се Николай Маринов, родом съм от град Варна. Понастоящем работя като асистент-професор по политология в университета в Манхайм. Емигрант съм в Германия, където пребивавам със фамилията си. Пребивавал съм и няколко години в Америка. Там се научих на полезности и идеали, които в този момент се боря да предам в родна България. В университета в Станфорд, Калифорния получих магистърска и докторска степен по политически науки. Освен с преподавателска активност, съм се занимавал с изследвания и наблюдения на изборни процеси в страни от третия свят, като Афганистан и Ливан. Документирал съм и съм взел участие във виртуални революции в Северна Африка.

Голяма част от времето си отстранявам, с цел да подпомагам на цивилен организации в град Варна. Администратор съм на най-големите Facebook групи и страници, касаещи ориста на варненската Морска градина. Подпомагам финансово и морално „ Зелена Варна “ и „ Варна диша “. Консултирам и направлявам ръководителя им господин Кръстю Кръстев, както и останалите участници в сдруженията.

Нашата обща идея е да запазим Морската градина на Варна за бъдещите генерации, да спрем застрояването й, както и автомобилното придвижване. Една от главните стъпки, които считаме, че би трябвало да се предприеме е приобщаване на така наречен околност Салтанат към Историческото ядро на Морската градина. По този метод Варна ще разполага с съответен по размери парк, който да подхожда на броя на популацията и ще обезсмисли придвижването на коли по алеите, които замърсят въздуха.

За задачата е нужно частната благосъстоятелност в м-т Салтанат да бъде отчуждена, къщите и заведения да бъдат съборени, а постройките за публично прилагане да се експлоатират по предопределение. Въпреки многочислените митинги, които инициирахме през годините и апелите ни за одържавяване на парцели, жителите на м-т Салтанат отхвърлят да постъпят като почтени и морални жители и да се изнесат от Морската ни градина. Нееднократно им обяснявахме за потребността на Варна от по-голям парк. Тяхното опрощение е, че никой българин не слага персоналния си интерес над общото богатство и трябвало първо някой от нас протестиращите да се откаже от вкъщи си. Директно обявиха, че ние би трябвало да дадем персонален образец, а по-късно те щели да ни последват.

За да потвърдя, че към момента има българи по света, които милеят за родината си освен на думи, а и на дейности и да предизвиквам жителите на м-т Салтанат да одържавят собствеността си, взех решение да даря изцяло безплатно и самоотвержено моята къща, която е двуетажна и разполага с дворно място. Заявявам пред всички варненци посредством медиите, че отпущам дома си, намиращ се в град Варна, ул. „ Парижка Комуна №11”, за публично прилагане. Понастоящем в дома ми във Варна живеят моите родители, на които аз ще осигуря друго жилище. Дарението ми е изцяло безплатно, като единственото ми изискване е къщата да бъде превърната в общинска детска градина, лечебно заведение или дом за възрастни хора. Ако от Общината преценяват, че не дава отговор на нужните условия за развъждане на деца или лекуване, дано я трансфорат в подслон за извънредно нуждаещи се жители.

Надявам се, че след приемане на дарението и след отразяването му в медиите, моите сънародници ще се замислят за изгодите от безвъзмездното дарителство на недвижима благосъстоятелност. Също по този начин разгадавам, че жителите на м-т Салтанат ще спазят думата си да се реалокират да живеят на друго място, а паркът да остане за свободно прилагане от варненци и гостите на града”, написа той./БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР