Varna24.bg Инцидент от подобен род като с кораба “Vera SU не

...
Varna24.bg
Инцидент от подобен род като с кораба “Vera SU не
Коментари Харесай

Транспортният министър във Варна: Не е нормално да сме единствената държава в ЕС без спасителен кораб!

 Varna24.bg Инцидент от сходен жанр като с кораба “Vera SU " не се е случвал от най-малко 30 години у нас, освен това нямахме никаква подготвеност. Въпреки това успяхме да осъществяваме една толкоз комплицирана интервенция, безусловно от нищото.

Това разяснява във Варна министърът на превоза Христо Алексиев във връзка сполучливото извеждане на заседналия край Камен бряг транспортен съд “Vera Su ", който към този момент е във Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Алексиев уточни, че макар компликациите по реализирането на комплицираната интервенция, тя се е увенчала с триумф и най-голяма заслуга по тази причина имат хората.

" България разполага с човешки капитал и по тази причина би трябвало да залагаме повече на него. Ние сме единствената европейска морска страна, която няма избавителен транспортен съд, няма подготвен екипаж, нито каквато и да е подготвеност за такава интервенция. Знаете, че предходната година единствения избавителен транспортен съд " Перун “ беше нарязан на скраб. Сега се наложи ние от скрап да вършим една извънредно комплицирана избавителна интервенция. Успяхме! Успяхме преди всичко да спасим екипажа, успяхме да запазим човешкия живот при една доста комплицирана интервенция и изключително тежки атмосферни условия.

Наред с това успяхме да освободим товара от кораба и да опазим, както околната среда, по този начин и здравето на хората, само че и техния занаят. Успяхме да съживим кораба и да го изтеглим в случай, че корабособственика работеше в противоположната посока, а точно плавателния съд да бъде потънал “, разяснява още министър Алексиев.

Той уточни, че е заварил цялостен разпад и безнаказаност. " Нямахме никакви проекти, никакви процедури, хората не бяха готови за такава интервенция, а техниката беше тотално скапана. Наложи се до момента в който планираме интервенцията да ремонтираме тази техника, тъй като тя беше в безобразно положение. Знаете, че се организираха и доста диалози със профилирани избавителни компании, които обявиха, че в тези тежки атмосферни условия не биха подхванали започването на такава интервенция. Даваха разнообразни дати, говорихме и с Румъния, само че и там отговорът беше подобен. Затова желая в този момент да изразя благодарността си към тези хора, които работиха толкоз старателно по време на цялата интервенция – по 36 часа, по 48 часа, по няколко смени. Всичко това демонстрира, че когато страната има съответно държание и възнамерява вярно интервенциите си, само че най-много когато се доверява на хората си – резултатите са налице “, безапелационен бе транспортният министър.

По отношение на средствата за осъществената интервенция Христо Алексиев съобщи, че са извършени диалози със застрахователите и те ще одобряват разноските, които българската страна е направила по акцията.

" Всички тези разноски би трябвало да бъдат покрити от застраховката на кораба. Ако не бъдат покрити имаме подготвеност да заведем съответните искове против корабособственика и против застрахователите. Смятам обаче, че няма да се стигне до там. Това което би трябвало да създадем за в бъдеще и което също е доста значимо е да се работи по няколко съществени въпроса. На първо място би трябвало да се преразгледат плавателните пътища, тъй като те са доста покрай брега и както стана ясно, това е причина за случай.

На второ място, отчитайки насъбрания опит от тази интервенция е нужно да се създадат ясни процедури, в това число и законови промени, за това по какъв начин България най-сетне да обезпечи нужната ѝ техника. Повтарям се, само че отново ще го кажа – не е обикновено ние да сме единствената страна в Европейски Съюз без избавителен транспортен съд, без екипаж, без процедури и без подготвеност “, безапелационен бе Алексиев.

Относно ориста на “Vera SU " оттук насетне Христо Алексиев съобщи, че корабът ще бъде укрепен.

" Всички дейности на корабособственика ясно сочеха, че той е желал плавателния съд да бъде потънал и всички ние знаем, че в един даден миг той беше в сериозно положение. Затова в този момент ще създадем ретроспекция на събитията през последния месец и всеки отговорен ще си понесе отговорност “, безапелационен бе транспортният министър Христо Алексиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР