Varna24.bg Бивши и настоящи ученици отМГ Д-р П. Берон:Намерете бивши

...
Varna24.bg
Бивши и настоящи ученици отМГ  Д-р П. Берон:Намерете бивши
Коментари Харесай

Възпитаници на МГ - Варна с исторически успех на Международната олимпиада по география

 Varna24.bg Бивши и сегашни възпитаници от
МГ " Д-р П. Берон ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.Варненските възпитаници Теодор Костов, дванайсетокласник в МГ- Варна и Даниел Димитров, десетокласник в МГ-Варна, се показаха извънредно мощно на най-голямото съревнование по география в международен мащаб – iGeo Istanbul 2021, което се организира от 11 до 15 август, научи Varna24.bg .

Двамата извоюваха правото да бъдат част от 4-членния народен тим на България и дружно с Антонио Георгиев (12 клас, ППМГ Благоевград) и Атанас Иванов (10 клас, НПМГ София) реализираха най-хубавото класиране на страната ни от всички 12 участия до момента на този конгрес.

Исторически първи златен орден завоюва Теодор Костов, със сребърни медали се окичиха Антонио Георгиев и Даниел Димитров, а бронз завоюва Атанас Иванов. С този цялостен комплект оценки България за първи път влезе в Топ 6 в крайното класиране по медали от 46 страни (180 участника, на възраст сред 16 и 19 години).

Зад огромния триумф на варненските младежи стои необикновен екип от преподаватели от Математическата гимназия - Димитрина Докимова, Десислава Темелкова и Иван Велев, както и ръководителите на националния тим Мариана Султанова и Нели Петрова; Гергана Иванова; Емилия Патарчанова. Момчетата споделят, че триумфът се дължи и на сплотения екип, който четиримата са построили:

" Въпреки че се състезаваме самостоятелно, ние от самото начало преди олимпиадата и сред обособените й елементи се подготвяхме дружно - решавахме задания, обсъждахме вероятни решения на проблеми и настоящи проблеми. Отборният дух способства извънредно доста за триумфа, който постигнахме, тъй като всеки от нас имаше поддръжката на останалите и нито за момент не се усети конкуренция “, разяснява Даниел.

" Когато българите действаме отборно, с взор към общата цел, без завистта и злобата да са единствената ни обща линия, няма кой да ни спре. И в този момент се потвърди девизът на страната ни, който преди повече от век възрожденците са сложили на нашия герб - " Съединението прави силата “, който ни оказа помощ да реализираме този исторически триумф “, добави го Теодор.

Пътят им към Международната олимпиада е доста дълъг и нескончаем – 3 кръга от Националната олимпиада по география (между януари и юни); установяване на разширения тим (14 участника); предварителен лагер и тест за установяване на четиримата представители на България в националния тим (юли). И тогава за тях стартира и най-трудната част, а точно подготовката за iGeo и то в разгара на лятната почивка. Междувременно, в средата на месец юни, същият тим взе участие и на Европейската олимпиада по география, където също печели 4-ри медала.

Самата олимпиада протича в четири стадия в границите на няколко дни – мултимедиен тест, писмен тест и 2 елементи на теренна работа. Това е може би единствената интернационална олимпиада, която не се организира на родния език – дилемите се получават, вземат решение и разказват напълно на британски език за всички участници.

За страдание регламентът на Международната олимпиада по география разрешава до 2 участия на един възпитаник – Теодор към този момент е студент (участвал е в Хонг Конг 2019 и Истанбул 2021), а Даниел ще има още една опция - следващата година във Франция или след две години - в Индонезия.

Медалите от надпреварите по география и стопанска система не са единствените оценки за варненските възпитаници – двамата се състезават сполучливо в областите: физика, химия, история, финанси, статистика. По време на подготовката им за интернационалната олимпиада, двамата взеха присъединяване в националния кръг на олимпиадата по физика; Теодор стана лауреат на олимпиадата по история, а Даниел, с тим от МГ Варна, завоюва правото за втора поредна година да показва България на Европейската олимпиада по статистика.

Варненската математическа гимназия има съществени обичаи в региона на географията – през последните 4 години непроменяемо двама от четиримата възпитаници в националния тим са нейни ученици. За това способства приемствеността сред младите и натрупалите към този момент опит географи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР