Varna24.bg Младен Иванов, директор на ОП Паркинги и синя зона“

...
Varna24.bg Младен Иванов, директор на ОП Паркинги и синя зона“
Коментари Харесай

Полагат маркировката за синята зона! Единствено във Варна ще има опция за 30-минутен престой

Varna24.bg Младен Иванов, шеф на Оперативна програма " Паркинги и синя зона “ към Община Варна.

В средата на април стартира полагането на отвесната и хоризонтална маркировка. Вече са положени стълбовете за знаците в зоната. Планира се разяснителна акция за варненци. Един месец ще бъде гратисен интервал, в който зоната ще работи, само че няма да се постановат наказания и няма да се слагат скоби. Новите чиновници ще обясняват на варненци и гостите за методите на паркиране и възнаграждение, а за живущи или юридически лица какви документи се изисква с цел да получат позволение за паркиране.

Единствено във Варна ще има алтернатива за възнаграждение на престой за половин час. Това ще се случва през мобилно приложение, което ще съставлява виртуален портфейл. С този портфейл ще можем да плащаме за градски транспорт или колело чартърен. Ще може да се заплаща и в 100 търговски обекта в централната част, които ще бъдат оборудвани с таблет и принтер. Клиентът ще споделя регистрационния номер на автомобила си, а продавачът в обекта ще го вкарва в системата, изясни Иванов.

Всички улици и площади попадат в синята зона, защото са общинска благосъстоятелност. Малките улички като тези в Гръцката махала, които са тесни, ще останат неразрешени за паркиране.

Практиката от другите градове демонстрира, че най-доволни от въвеждането на мярката са хората, живеещи в зоната. Варненци ще заплащат 5 лв. за месец, като това съгласно Иванов е най-ниската цена по отношение на останалите градове. Зоната ще облекчи трафика и замърсяването в центъра, тъй като търсещите място за паркиране коли се движат на най-ниска предавка и бълват доста нездравословни газове, счита експерта.

" Синята зона трансформира навиците и ще ни възпита като водачи, тъй като сега обстановката е безобразна. Какъвто и запас да имаме в обсега на първата зона сега има хиляди паркирани погрешно коли, които не можем да глобим преди да сме основали ред и условия. Ще стартираме да употребяваме повече колелета и градски превоз, ще вървим повече пешком, което е здравословно “, разяснява още Младен Иванов.

Припомняме, че таксата за час престой в синята зона ще бъде 1 лев. Живеещите в обсега на зоната ще употребяват преференции. Те ще заплащат по 5 лв. на месец и по 55 лв. на година за първи автомобил. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лв., а годишната - 110 лева

За длъжностен абонамент в централната градска част ще се заплаща 350 лв. на месец и 3 850 лв. на година. За необятен център цената ще бъде 300 лв. месечно, надлежно 3 300 лв. годишно. За всички улици и площади отвън обсега на синята зона абонаментните карти за служебни коли ще костват 120 лв. на месец и 1 320 лв. на година.

Облекчения ще има и за търговците при прилагане на зоната за краткотрайно паркиране. В ядрото на града те ще заплащат по 150 лв. на месец, надлежно по 1 650 лв. на година. В необятния център месечната такса ще бъде 120 лв., а годишната - 1 320 лв..

Зоната за паркиране ще разполага с два вида места - за общо прилагане и непокътнати. Паркоместата за общо прилагане ще бъдат предопределени за поданици, компании и посетители на града. Запазените ще се отдават чартърен на компании и техният брой ще е стеснен. Определени паркоместа ще бъдат маркирани и употребени единствено от коли на полицията, общината, хората с увреждания.

Работното време на синята зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е гратис.

Освободени от такси ще бъдат и притежателите на електрически автомобили. Те освен ще могат да стопират когато и да е на денонощието в синята зона, само че ще имат и опцията да зареждат колите си от електростанциите изцяло гратис.

Отначало се планува да има зарядни станции за електрически автомобили на 11 места в града. Част от тези места са общинските паркинги на пл. " П. Славейков ", ул. " Александър Дякович ", пл. " Мусала ", на паркинга пред Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи на ул. " Сан Стефано " и др. 

Повече за синята зона вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР