Varna24.bg Двама водолази от Варна, спасили морския град от унищожителен

...
Varna24.bg Двама водолази от Варна, спасили морския град от унищожителен
Коментари Харесай

След 41 години наградиха водолазите, спасили Варна от адски взрив на танкера Ерма

Varna24.bg Двама водолази от Варна, избавили морския град от разрушителен гърмеж на танкера " Ерма " през далечната 1977 година, бяха наградени с почетни оценки в Община Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Пламен Димов и Веселин Димов, описаха детайлности за потушаването на пожара на танкера " Ерма “ на пристанище Варна през 1977 година, при който умират двама души. 

Датата е 23 юни 1977 година. Ден, в който надали някой би повярвал, че Варна можеше да бъде опожарена и отчасти унищожена от повреда на транспортен съд, намиращ се в региона на пристанището. 

Точно това можеше да се случи, в случай че двама водолази - Веселин Димов и Пламен Димов, не бяха влезнали в пробитите танкове, от които изтича гориво, с цел да запушат пробойните. 

В този ден моторен танкер " Ерма ", който е дошъл предния следобяд, разтоварва 17 721 тона недопечен петрол от Либия на " Първи мазутен пристан " на Директива за птиците " Петрол ". Точно в 17,35 часа, когато към този момент са разтоварени към 8000 тона мазут, над залива проечава мощен екот, а от " Ерма " се издигат кълба пушек и огън. Става ясно, че на борда има пожар, провокиран от ненадейно зародила щета в помощен генератор № 3 на танкера. 

Помещенията в задната надстройка са превърнати в купища горящи останки и като по знамение членове от екипажа, намиращи се в столовата в тази част на кораба, оцеляват. На брега близо до " Ерма " са няколко големи цистерни на " Петрол " с нефтопродукти. Зад кърмата на горящия танкер има различен танкер, който разтоварва бензин, а на жп коловозите на брега са строени десетки цистерни с нефтопродукти. Денят е парещ, а до мястото няма пряк достъп за пожарни коли - все условия за доста тежка злополука, всеобща крах на хора и заличаване на индустриална, обществена и битова инфраструктура, както и на забележителна част от Варна.   

В 10,30 часа двама водолази - Веселин Димов и Пламен Димов изтеглят двете къси кибритени клечки и нападат от вътрешната страна, като с парцали и подръчни средства съумяха да запушат цепнатините, подхранващи непрестанно огнището на пожара. 

Повече за случая споделя във видеото Веселин Димов!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР