Варна вече е част от космическото пространство. Астероид, открит от

...
Варна вече е част от космическото пространство. Астероид, открит от
Коментари Харесай

Астероид вече носи името Варна

Варна към този момент е част от галактическото пространство. Астероид, открит от варненски екип, получи публично името Варна. Небесното тяло се движи сред планетите Марс и Юпитер. То не е рисково за Земята и занапред следва да бъде проучено, съобщи.

Всичко стартира преди 10 години, когато екипът на доцент Веселка Радева от Морската астрономическа обсерватория към ВВМУ-Варна открива метеорита 510466.

" За нас работят огромни телескопи, които се намират в обсерваторията Халиакала на Хаваите. Получаваме изображения, които обработваме с професионалния програмен продукт Астрометрика, откриваме новите обекти, дефинираме техните координати, изпращаме нашите доклади в центъра за дребни планети в Харвард ", изясни доцент Веселка Радева.

Следват дълги години на наблюдения и изследвания. За метеорита Варна към този момент се знае, че обикаля към слънцето за 2 години и 9 месеца по орбита, която се намира сред тези на Марс и Юпитер.

Въпреки че Международният астрономически съюз в началото не приема името Варна поради сходството му с името на индийския метеорит Варанаси, в последния им бюлетин небесното тяло към този момент попада с името на морския град.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР