Варна. В следващия програмен период период, след 2020 година, предвиждаме

...
Варна. В следващия програмен период период, след 2020 година, предвиждаме
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: В новия програмен период ще се стремим към по-голям синхрон между ведомствата за цялостно обновяване на инфраструктурата

Варна. В идващия програмен интервал период, след 2020 година, предвиждаме по-голяма синергия сред ведомствата, с цел да обновяваме изцяло инфраструктурата, а не както е в този момент, това да се прави секторно насочено – единствено в областта на обучение, единствено в опазването на здравето, единствено в обществената инфраструктура и т. н. Това разяснява зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която участва на откриването на обновената постройка на СУ „ П. Кр. Яворов ” в квартал „ Владислав Варненчик “ във Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Тя напомни, че момента се разисква в каква степен и каква посока ще са вложенията в идващия програмен интервал. Според зам.-министър Николова след 2020 година отпущането на европейско финансиране в просветителната сфера ще е с фокус най-много върху методите на образование, основаването на нови стратегии, ново съоръжение, което да е по-близо до актуалния метод на живот. Деница Николова напомни, че бюджетът за България е повишен с 8%, а сега се организират договаряния по какъв начин този запас да бъде разпределен.
„ Това е една от следващите финализирани вложения, свързани с възстановяване на просветителната среда. Във Варна се случват доста хубави неща, тъй като градът очевидно разцъфва с вложенията. Досега общо 84 млн. лв. са вложени в ограничения за възстановяване на градския образ, рационализация на градския превоз. Изграждат се нови велоалеи, усъвършенства са парковата среда, построяват се фитнеси навън, спортна инфраструктура. В квартала следва създаване на мултифункционален комплекс “, уточни зам.-министърът на районното развиване и благоустройството. Тя добави, че се влага и в построяването на дневни центрове за деца, само че сега най-ключови са вложенията в областта на образованието. „ Днес откриваме и обновената улица в „ Цар Симеон Първи “ в центъра на Варна, само че в квартал „ Владиславово “ е реализирано цялостно видоизменение с помощта на вложенията по Оперативна стратегия (ОП) „ Региони в напредък “, изясни тя и добави, че е реализиран извънреден резултат от надграждането на вложенията в двата стадия от програмата. Деница Николова посочи, че цялостната инвестиция в просветителната система във Варна е малко над 16 млн. лв.. Със средствата се ремонтират пет учебни заведения и няколко детски градини. Тя увери, че министерството следи прецизно за качество при осъществяване на поръчките. „ След всяка инвестиция идваме и на място. Нашите инспекции са във връзка с вложените материали и устойчивостта както и за това дали има компрометиране на качеството “, изясни още заместител районният министър.
Сградата на СУ „ П. Кр. Яворов ” е ремонтирана по плана „ Модернизация на просветителната инфраструктура ”, финансиран по Оперативна програма „ Региони в напредък ”. Съгласно плана е осъществен градивен ремонт на част от първи етаж на блок „ Г “, приложени са енергоефективни ограничения, които включват външна топлоизолация на стени и хидроизолация на покрив. Осъществен е ремонт на отоплителната и ел. съоръжения. Осигурена е налична среда на хора с увреждания посредством създаване на метод към постройката, а със средства отвън плана се доизгражда асансьор за хора с увреждания. Извършен е ремонт на спортните площадки и тротоарните настилки към постройката, построена е детска площадка с повърхност от 1000 кв. м, с инсталирани на нови уреди и ударопоглъщаща настилка.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР