Варна. В началото на 2018 година симулаторът за лапароскопска хирургия

...
Варна. В началото на 2018 година симулаторът за лапароскопска хирургия
Коментари Харесай

Варна: 3D очила за виртуална реалност допълват обучението по хирургия в Медицинския университет в града

Варна. В началото на 2018 година симулаторът за лапароскопска хирургия в Медицински университет – Варна бе допълнен с последно потомство симулационна платформа с опция за 3D реалистична визуализация “Lap Mentor 3D System VR OR ” и симулационни комплекти за шиене и работа с хирургически принадлежности. Това оповестиха от пресцентъра на Медицински университет – Варна . Студентите, стажант-лекарите и специализантите в МУ - Варна ще са първите в световен мащаб, които ще имат опция да се образоват по хирургия с 3D очила за виртуална действителност, с помощта на които се пресъздава детайлно операционната зала, в това число екипът в операционна зала, пациентът и оборудването. Очилата разполагат и със слушалки, посредством които се обезпечава прекарване с изцяло „ потапяне “ в действителните условия, в това число всички шумове, присъщи за динамичната работа в операционна зала. Всичко това ще спомогне още при образованието си стажантите да могат да се оправят с всички натоварвания и атмосферата в операционната зала. 3D софтуерът разрешава на сестрата да избира принадлежности съгласно медицинския случай, с цел да даде опция за ефикасна работа в екип сред хирург и сестра и обезпечаване на ясна връзка и упования на потребностите на хирурга.
Комбинацията от действителна сензитивна противоположна връзка, детайлна анатомия, реалистична образна диагностика, необятна гама от хирургически принадлежности и разнообразни конфигурации троакари, дава опция на студенти, стажант-лекари и специализанти да усетят по реален метод хирургическата работа и в същото време да упражняват уменията си.
Симулаторите за лапароскопска хирургия дават опция за отработване на уменията за работа в екип, формиран от оператор и най-малко още един помощник. Чрез закупената спомагателна платформа „ Lap Mentor Express ”, която има опция да работи както независимо, по този начин и в композиция с “Lap Mentor III ” се разрешава преодоляване на майсторските хирургични асистентски функции и упражняване на нетехнически умения и възстановяване представянето на екипа.
Симулаторът е с екипиран с модули пресъздаващи интервенции като лапароскопска холецистектомия, херниопластика, апендектомия и хистеректомия, като Медицински университет-Варна е първият клиент в световен мащаб, който разполага с тези платформи.
Симулационната форма е модерна форма на образование и обезпечава по-високо качеството на просветителния развой по хирургия. Още с внедряването на новия симулатор във Варна, българското здравно обучение излезе на европейско и на международно равнище. Системата разполага и с тестов модул, който работи с геометрични фигури, посредством които могат да се усвоят базови механически умения от бъдещия доктор. ​​Внедряването на тези две високотехнологични платформи е следващата стъпка от тактиката за развиване на здравното обучение във Варна, потреблението на нови технологии в преподаването и за развиването на теле- и симулационната медицина, без които един съвременен университет не може да съществува. Предстои построяването и на независим симулационен център, ситуиран в нова, 9-етажна постройка, който ще бъде оборудван с най-съвременни и съвременни симулатори.
Освен това за потребностите на образованието по хирургия за студентите във Варна бяха доставени симулационни комплекти, които включват силиконови имитатори на кожа и подкожие, вътрешности, подкожна тъкан, иглодържател, пинсети, ножици, игли и конци. Комплектите са предопределени за придобиване на умения за шиене и работа с хирургически принадлежности.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР