Варна. Това не е само училище на бъдещето, това е

...
Варна. Това не е само училище на бъдещето, това е
Коментари Харесай

Министър Лиляна Павлова откри училище на бъдещето

Варна. Това не е единствено учебно заведение на бъдещето, това е „ учебно заведение за мечтатели “. Пожелавам си дружно да работим за това всички деца в страната да имат такива кабинети и учители, които да ги вършат спечелили в най-важната напревара в света – тази на гениите и човешкия капитал. Това сподели министър Лиляна Павлова при откриването на Центъра за новаторско образование във варненското ОУ „ Петко Р. Славейков “, за което беше особено поканена от учебната общественост в града, оповестиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 .
В новия център дребните възпитаници ще работят с таблети и очила за виртуална действителност, а учителите ще им преподават уроците с преносими компютри и посредством най-съвременна техника - интерактивни дъски, сензорни екрани, мултимедийни проектори и съвременна озвучителна система. Преподавателите са особено подготвени по какъв начин да употребяват модерните технологии и облачните услуги за възстановяване връзката в учебната общественост.
Шест класни стаи са превърнати в приказни „ домове “: на математиците, на разказвачите на приказки, на изкуствата, на природолюбителите, на пътешествениците и на спортистите. Коридорът, който води до тях, е улица, на която са намерили място изложба, спектакъл и библиотека. В класните стаи са отстранени подиумите и учителят „ е свален “ при децата, вместо да ги поучава от високо. В същото време обаче той резервира своята вдъхновяваща роля на консултант и наставник, изясни шефът на ОУ „ Петко Р. Славейков “ Таня Петрова. Тя и основателите на кабинета са се постарали цялото вътрешно пространство да е богато декорирано благодарение на известни дизайнери, художници и архитекти.
В Центъра за новаторско образование са вложени 320 000 лева, половината от които са подаяние от фондация „ Америка за България “ в границите на самодейността „ Училища на бъдещето “. Другата половина от средствата са събрани с напъните на родители и възпитаници посредством образуване на базари и разнообразни начинания.
„ Реализираното на тази самодейност е още едно доказателство, че в случай че всички работим дружно – резултатът е по-добро бъдеще на децата ни. Това учебно заведение от бъдещето ме кара още по-силно да имам вяра в девиза на страната ни и на Българското председателство, че съединението прави силата “, сподели Лиляна Павлова.
Тя напомни, че мотото на предизборната й акция предходната година в града беше: “Варна-град на знанието ”. “Градът е прочут с качественото висше обучение, има 40 000 студенти, 5 университета и благоприятни условия за развиване. Трябва обаче да влагаме в междинното обучение и вие сте образеца по какъв начин то да бъде осъвременено ”, сподели министър Павлова.
Министърът за Българското председателство напомни, че тематиките за младежта и сигурността са измежду главните цели на страната ни, както и нововъведенията и образованието. „ Започваме от ранното детско развиване с поощряване на предприемачеството и въвеждането на всички технологии в просветителните системи. Надежда и убеденост, че тези цели няма да останат единствено досиета и че сме на прав път и в крайник с бъдещето ми дава и днешното събитие “, сподели още министър Павлова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР