Варна ще разполага с бюджет от близо 648 млн. лева

...
Варна ще разполага с бюджет от близо 648 млн. лева
Коментари Харесай

Варна ще има бюджет от близо 648 млн. лева през 2022 г.

Варна ще разполага с бюджет от близо 648 млн. лв. през 2022 година. Финансовата макрорамка бе призната от Варненския общински съвет, оповестиха от общината.

Бюджетът за поредна година е рекорден, без да има нарастване на локалните налози и такси, макар мъчно прогнозируемата икономическа среда и късно признатия Закон за държавния бюджет. Приоритет остават вложенията в просветителната инфраструктура, икономическото развиване на града и естетизация на градската среда. Заложени са средства за нарастване на минималната работна заплата на педагогическия личен състав в детски ясли и здравни кабинети, на заетите в системата на предучилищното и учебното обучение - от 1 април. В същото време родителите ще бъдат освободени от такси в детските градини и ясли, считано от месец април.

Прогнозните доходи в бюджета са в размер на съвсем 320 млн. лв. - лични доходи и близо 239,8 млн. лева - от делегирани държавни действия. Общо 88,2 млн. лв. ще бъдат обезпечени по европейски планове и стратегии.

В разходната част за поредна година максимален е делът на средствата за обучение - 202 млн. лв., или 36% от общия бюджет. Продължава осъществяването на план „ Изграждане, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения ”, който планува вложения в създаване на нови здания за просветителната конструкция.

Повече средствата са планувани за опазване на здравето - над 30 млн. лв.. С над 4,1 млн. лв. е повишен бюджетът за обществени действия през 2022 по отношение на този за миналата година и възлиза на над 26 млн. лв.. През тази година общината ще дава 57 услуги с локално и държавно финансиране.

Капиталовата стратегия е в размер на съвсем 224 млн. лв., от които 144 млн. лева ще бъдат обезпечени от бюджета, а останалите – по европейски планове. Близо 69 млн. лв. са средствата по плана „ Екологично чист превоз за Варна “, по който в общинското сдружение „ Градски превоз “ ще влязат 60 електробуса, от които 40 са вид „ соло “ и 20 – „ съчленени “. Също по този начин ще бъдат доставени и инсталирани над 60 зарядни станции. В сферата на екологията плануваните суми за непорочност са в размер на 44,4 млн. лв., а за озеленяване - близо 5,4 млн. лв.. За осветяване са заделени 6,5 млн. лв., за рехабилитация на уличната мрежа - 9 млн. лв..

Почти 26,5 млн. лв. е бюджетът във функционалност „ Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело “ за 2022 година и бележи растеж с към 7,6 млн. лв. по отношение на м.г. От тази сума 1 млн. лева ще бъдат разпределени за планове на конкурсен принцип по Фонд " Култура ". И тази година Варна ще бъде хазаин на редица интернационалните и национални фестивали.

За спорт в новия бюджет са планувани 13,7 млн. лв..

В бюджета е заложен нов дълготраен общински дълг за осъществяване на 14 капиталови плана. Той ще се усвоява на няколко транша, съгласно осъществяване на дейностите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР